avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de V-C cu uzufruct viager - dileme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de V-C cu uzufruct viager - dileme

Buna ziua,
Am nevoie de putin ajutor in a incerca, intr-un mod preliminar, sa inteleg cate ceva dintr-o potentiala problema legata de un astfel de contract.
Pe scurt: bunicul meu a facut, in timpul vietii, un astfel de contract unei persoane de sex feminin (bunica mea fiind decedata de multi ani deja la momentul semnarii contractului respectiv), in scopul de a fi ingrijit pe perioada ramasa din viata, urmand ca apoi aceasta persoana feminina sa ramana in respectiva proprietate pana la deces.
Acest lucru s-a intamplat acum destui ani, bunicul meu fiind deja decedat in acest moment de aprox 3 ani de zile.
Sa mentionez ca bunicul meu mai are in prezent (si la semnarea contractului) 2 copii in viata, plus 2 nepoti de la un al treilea copil decedat. De asemenea, bunicul meu nu a facut niciodata o succesiune in urma decesul bunicii mele. Nu s-a facut de asemenea nici o succesiune nici dupa moartea bunicului.
Date fiind aceste aspecte, intrebarile mele ar fi:
1. Putea bunicul meu legat sa faca un asemenea contract de V-C cu uzufruct viager daca nu avea facuta succesiunea si de asemenea fara acordul mostenitorilor?
2. Cine trebuie sa plateasca eventualele impozite pe proprietate daca in cazul de fata nu exista nici succesiune, adica "teoretic" proprietar este ...decedatul.?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:35, 14 Iulie 2013
1. Fara succesiunea facuta niciun notar nu ii autentifica un astfel de contract.
... poate era bun propriu si nu trebuia facuta succesiunea de pe urma bunicii...

2. Daca contractul de vanzare-cumparare incheiat de bunic in timpul vietii, este perfect legal, nu a fost reziliat de acesta in timpul vietii sau de alta persoana interesata si este autentificat la notariat, la acest moment proprietar nu este bunicul-decedat, ci cumparatorul trecut in acel contract. Deci toate impozitele trebuie platite de proprietar.
Am inteles, multumesc.
Care este definitia legala a bunului propriu? Eu banuiesc ca tot ce este in curtea respectiva este urmare a convietuirii bunicilor, deci nu ar fi bun comun?
Bunuri comune ale sotilor sunt cele dobandite in timpul casatoriei, in cazul bunicilor dvs. Bunuri proprii sunt bunurile achizitionate in afara casatoriei sau bunuri mostenite sau donate exclusiv unuia dintre soti, in timpul casatoriei sau nu, alte bunuri care inlocuiesc bunurile proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune trrtrr trrtrr Buna ziua, Sotul meu a decedat in timpul casatoriei, a cumparat o casa ca bun propriu, in tipmul casatoriei, intabuata numai pe numele lui , cu bani din ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)