Va prezint pe scurt urmatorul caz:
In august 2008 am fost primit la munca de catre o firma de paza pentru care am lucrat pana in iunie 2011.Firma respectiva nu mi-a incheiat contract individual de munca in forma scrisa si nu a virat statului contributiile obligatorii.Atunci cand am fost primit la munca(in 2008), Codul Muncii prevedea ca,in situatia in care contractual individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa,se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata,iar partile (implicit salariatul ) pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.Mentionez,de asemenea ,ca nu am primit niciodta fluturas de salariu.Statele de plata pe care le-am semnat n-au fost inregistrate in contabilitatea firmei,angajatorul tinand,probabil,o "contabilitate" paralela a salariatilor folositi la negru.Cu siguranta aceste docomente au fost distruse de angajator.
Dupa incetarea raporturilor de munca,am solicitat firmei sa-mi elibereze adeverinta de vechime conform HG 500/2011,insa nu am primit-o nici pana astazi.Am sesizat ITM-ul care mi-a raspuns ca nu figurez in evidente ca fiind salariatul respectivei firme ,iar pentru recuperarea vechimii in munca va trebui sa ma adresez instantei.
As avea urmatoarele intrebari:
1.Mai pot recupera acum in instanta, vechimea in munca pentru perioada august 2008-iunie 2011?
2.Exista vreun termen limita in care am dreptul sa ma adresez instantei pentru a solicita recuperarea vechimii in munca pentru perioada mentionata mai sus,termen dincolo de care pierd acest drept?Care este acest termen?Cum se calculeaza?
3.Avand in vedere ca nu exista contract individual de munca in forma scrisa,iar intre timp Codul Muncii s-a modificat(forma scrisa a CIM a devenit obligatorie pentru incheierea valabila a acestuia),pot folosi alte mijloace de proba pentru a dovedi existenta raporturilor de munca?De exemplu,pot folosi ca probe copii(nu detin originalele) ale unor procese verbale de predare-primire a serviciului sau fotografii cu subsemnatul aflat in timpul efectuarii serviciului sau o parte a echipamentului de lucru inscriptionat cu insemnele firmei respective?Admite instanta astfel de probe?Exista precedente in acest sens?
4.Pot solicita interogarea ca martori a fostilor colegi de serviciu(pentru a dovedi si in acest fel existenta raporturilor de munca)?Cum pot face acest lucru in conditiile in care nu stiu decat numele si localitatea de domiciliu,fara sa cunosc adresele lor complete?
5.Daca,sa presupunem ,instanta nu mai admite ca salariatul sa foloseasca orice mijloc de proba pentru a dovedi existenta raporturilor de munca(in baza prev Legii 40/2011),se aplica acest lucru retroactiv,adica si pentru perioada lucrata inainte de modificarea Codului Muncii(august 2008-aprilie 2011)?
Din cuprinsul raspunsului primit de la ITM nu rezulta ca s-ar fi efectuat vreun control.Se pare ca firma respectiva nu a primit nici macar o amenda in urma sesizarilor mele.Asta ma face sa cred ca exista o complicitate a inspectorilor ITM la fraudarea bugetului statului.
Pe mine ma intereseaza o hotarare judecatoreasca prin care sa mi se recunoasca vechimea in munca aferenta perioadei cat am lucrat la aceasta firma (aproape 3 ani),iar recuperarea prejudiciului adus statului sa cada exclusiv in sarcina autoritatilor statului(ANAF,ITM,etc).Recunoasterea vechimii sa se faca indiferent daca statul reuseste sau nu sa-si recupereze prejudiciul.Firma respectiva nu mai figureaza in evidentele Politiei ca fiind licentiata in paza si e posibil sa fi intrat in insolventa.
Astept un raspuns competent la toate intrebarile de mai sus .
Cu stima,
Costin
V-ar fi ajutat foarte mult in instanta daca ITM-ul constata ca ati lucrat aclo fara sa aveti incheiat un c.i.m.
Astfel, in lipsa unui astfel de raspuns actiunea dvs va avea mai multe capete de cerere:
- pronunţarea unei sentinţe pentru constatarea faptului că în perioada august 2008-iunie 2011, ati lucrat ca ..... la unitatea pârâtă si că această perioadă sa constituie vechime în muncă,
- să se dispună efectuarea înscrierilor corespunzătoare în carnetul de muncă al dvs
- obligarea la inregistrarea c.i.m. in registrul de evidenta al salariatilor si comunicarea dovezii de inregistrare in termen de ... zile de la data inregistrarii acestuia
- obligarea angajatorului la plata salariului cuvenit pentru perioada lucrata si la plata contributiilor catre bugetul de stat
etc.
Neplata salariului
felicia23
Sotul meu a fost angajat la o firma de transporturi internationale, in cei trei ani in care a lucrat acolo nu a primit niciodata salariul, desi era prevazut in ... (vezi toată discuția)