avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare metrologica apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare metrologica apometre

As dori sa stiu daca verificarea metrologica a apometrelor de apartament se face doar la cererea asociatiilor de locatari.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ciolpi , utilizator 14:41, 29 Decembrie 2013
Da, ”pește” tot aceleasi probleme, foarte bine puctate de @elga50. As putea spune, trase la indigo... Noi mai avem o problema in plus, semnalata de o vecina din blocul nostru: chitantele noastre - de altfel personalizate, dar scrise de mana de casiera, sunt arhaice, nu mai corespund epocii in care traim, ca suntem ultima asociatie din tara care scrim chitante cu mana... ca cheltuielile sunt foarte mari si ca trebuie sa intocmim ”fluturasi” pentru ca ”omul” sa vada exact ce si cat plateste (asta in conditiile in care nu avem nimic de ascuns...). Am incercat sa-i explicam si eu si presedintele ca situatia este alta - geaba...
In fine, sa trecem la apometre. Am vazut pe-aici preturi si oferte. Cum si noi avem apometre cu o vechime repectabila (peste 10 ani), la ultima verificare metrologica, peste 65-70% dintre acestea au fost respinse. Ni s-a si explicat de ce si am fost sfatuiti sa le inlocuim pe toate. Am primit soi o oferta exceptionala: 38 lei apometru nou, cu garnituri si ceva accesorii de sigilat, in conditiile in care trebuie returnat magazinului apometrul vechi, iar actiunea sa se desfasoare pe intreaga asociatie (200-300 apometre). Intocmim un contract cu magazinul si cred ca in 1-2 luni finalizam actiunea. Apometrele sunt mai moderne, pot fi lecturate mai usor, nu pot fi fraudate prin magnetizare.
Pentru sigilii am comandat pe www.romind.ro 1500 de sigilii din plastic, personalizate cu șufa de 40 cm. din inox. Pentru ca comanda a fost relativ mare costul pe sigiliu a fost de aprox. 0,70 lei/buc. Intrati pe site si vedeti despre ce este vorba. Sigilarea este foarte usor de efectuat chiar de catre o persoana necalificata... Ne-am facut si niste tipizate pe care le completam odata cu sigilarea apometrelor.
Inca un aspect: fiecare asociatie trebuie sa aiba intocmit un mic regulament de lecturare a apometrelor si de repartizare a diferentelor. Un bun exemplu gasiti in sectiunea Documente utile, postat de dl. Adrian Totolici.
Buna ziua.
Stiti ca exista programe pe calculator care fac toate aceste calcule pentru asociatii si scot asa numita fisa de apartament.
Doamna elga50 va pot spune ca din ce am vazut la dansa, pana acum, este singura asociatie care ofera cea mai mare transparenta in tot ce inseamna activitatea asociatiei. Pune la dispozitie de la facturi curente pentru utilitati pana la situatia financiara a asociatiei. Ceea ce nu cred ca o fac nici jumatate din asociatii.
Cat despre montatul de apometre...
Eu unu v-as recomanda urmatoarea chestie... inainte de contoar, puneti un robinet dupa care puneti un filtru Y. De ce? Pentru ca acel filtru opreste din impuritati sa intre in contoar si atunci nu o sa mai trebuiasca schimbat. Totodata stiu ca se vor gasi unii si or sa comenteze la ideea asta, ca da... pui robinet inainte de filtru si ce-l opreste atunci pe om sa nu-si improvizeze o instalatie secundara din filtru. Pai... capacele de la filtre au ureche pentru sigiliu. Si se pot sigila si acestea. Iar cand vrea omu sa isi curete filtru ca nu are debit de apa sau ceva, il cheama pe administrator, scoate sigiliu, scoate filtru, il curata, il pune la loc i se pune alt sigiliu. Nu dureaza mai mult de 5 minute si pretu pe un sigiliu. Nu stai in fiecare luna si nici in fiecare an sa il cureti si in plus daca l-ai curata o data pe an la pretu de 0.70/buc... ar veni cam 3.5 lei in 5 ani... in loc de 38 sau cat o fi un contoar nou.
Apoi robinetu montat inainte de filtru nu mai sunteti nevoiti sa opriti toata coloana in caz ca vreti sa faceti verificarea la contoare sau pentru orice alt incident.
Eu unul asa am facut.
Dar nici pana acum nu am reusit sa imi fac verificarea la apometre... pe asociatie o doare fix unde n-o vede soarele... si nu se doreste implicarea unor persoane straine pe motiv ca daca pleaca cu banii.... asa mai bine stam sa ne ... ai nostri.
Este o lege data de PMB care spune ca impartirea pierderilor se face asa:

Art.5. Adunarea Generala va stabili un cuantum pentru plata partilor comune referitor la consumul de apa rece, apa calda menajera si caldura. Cuantumul de plata aferent partilor comune, care revine detinatorilor de apartamente contorizate individual, nu va depasi 10% (zece la suta) din consumul total inregistrat de contoarele instalate in apartamente.

In cazul in care absolut toate apartamentele sunt contorizate, cuantumul pentru partile comune va fi stabilit pe baza diferenta intre consumul inregistrat de contoarele general sau pasante de la imobile sau scari si suma consumurilor inregistrate la fiecare apartament.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook



Faza cu filtru ”Y” este buna, insa nu in apartament. Ganditi-va ca intr-un bloc aveti cam 50-60 apometre, iar intr-o asociatie ca a noastra, aproape 1000 de bucati. Ce faci, stai toata ziua pe sigilat ygreci? Cum va spuneam, si noi ne-am achizitionat sigilii personalizate, am sigilat si am intocmit si un PV de sigilare, am pus acolo si niste reguli printre care interzicerea ruperii sigiliilor fara aprobarea asociatiei. Credeti ca daca se infunda filtrul, proprietarul anunta asociatia? Nu tata, omul rupe sigiliul, isi rezolva problema si poate nu uita sa te anunte, dar in cele mai multe cazuri, se scuza ca a uitat... Sau poate te anunta sa mergi sa asisti, tu nu ai timp pentru ca esti undeva pe la finante si omul nu are timp sa te-astepte pe tine, el are treaba... Solutia ar fi montarea unui filtru mecanic mai performant in subsolul blocului, undeva unde sa ai conditii sa opresti apa, sa-l cureti si sa-l repui in functiune. Ehe-hei, complicat moncher!
Eu v-am dat cea mai ieftina solutie.
Pai daca 'mnealui rupe sigiliu de la filtru, ce l-ar opri sa rupa sigiliu si de la apometru, daca nu are filtru. Poate spune ca s-a defectat ceva la instalatie si a venit un instalator si a facut treaba. Credeti ca pentru asa ceva nu se gasesc scuze?
Ce faci, stai toata ziua pe sigilat ygreci?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

N-am inteles ce ati spus cu asta.
V-am spus, in momentul in care montati noile apometre montati si filtrele cu aceste sigilii. Nu dureaza mult sa puii aceste sigilii.
Si nu sta toata lumea in fiecare zi sa curete un astfel de filtru. V-am spus cel putin o data pe an e posibil sa se desfaca pentru a fi curatat.
Exista fitru Y si pentru tevi mai mari, cum ar fi cele de pe coloanele care urca spre apartamente, deci nu este nevoie de o investitie asa de mare incat sa luati un filtru mecanic.
Eu v-am dat solutii.
Dar treaba tot trebuie sa faceti, ca singura nu se rezolva.
Bine, daca bugetul va permite puteti face chiar un fel de statie de durizare in subsol, dar.. daca va tine bugetul. Multi ar spune da, dar putini ar da si banu.
Am o problema diferita un pic de cea discutata aici.

In Comitetul Asociatiei de Proprietari, din care fac si eu parte, s-a decis, dupa o perioada destul de lunga de timp si diferente din ce in ce mai mari intre consumul declarat de proprietari si consumul facturat de furnizorul de servicii, in speta Radet, efectuarea unui control spontan al apometrelor din apartamente. Acest control nu a fost facut de mai bine de 5 ani.
In urma verificarilor a rezultat ca un nr de 30 de contoare erau blocate, iar proprietarii declarau valori fictive, peste 100 de apometre aveau sigilii rupte iar vreo 5 apartamente nici nu mai aveau contoare.
Imobilul in care locuiesc are 176 de apartamente, iar cel putin jumatate din ele au fost gasite in ordine.
Majoritatea contoarelor din bloc au fost instalate in urma cu cel putin 7 ani.

Avand in vedere cele de mai sus cer sugestii privind modalitatea de calcul pe lunile Noiembrie si Decembrie, perioada in care se vor efectua schimbarile de apometre cu vechime mai mare de 2 ani. Este exclusa calcularea in sistem pausal deoarece mai mult de jumatate sunt in regula.


Alte discuții în legătură

Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)
Asociatia si apometrele ContSters205948 ContSters205948 MI SA PUS UN ANUNT la scara blocului ca cei care are peste 5 ani apometre sa fie schimbate in caz ca le schimba sint trecuti la pausal ca sunt pierderii cel ... (vezi toată discuția)
Apometre bloc Waters Waters In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei ... (vezi toată discuția)