avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taiere puieti de catre vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taiere puieti de catre vecin

In primavara am plantat la cca 60 cm de limita cu vecinul(inca nu exista gard) niste puieti de salcam de 60cm-1m.Vecinul mi-a cerut sa-i tai iar eu am refuzat.In lipsa mea el a patruns pe terenul meu si i-a taiat.Mentionez ca terenul vecinului este incadrat la pasune pe el avand cultivate ceva legume si fan.Ce pot face in acest caz ? Mentionez ca terenul este foarte accidentat iar eu nu locuiesc permanent acolo.
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 02:42, 16 Iulie 2013
Codul civil spune:

Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

Salcamii dumneavoastra vor creste, radacinile lor vor patrunde pe terenul vecinului, coronamentul va trece peste hotar...nu inteleg de ce nu respectati aceasta distanta de 2 m prevazuta de NCC.

Astept totusi o parere avizata, pentru ca este discutabila interpretarea...puteti spune ca in momentul sadirii, puietii nu depaseau 2 m...desi mie mi se pare absurd. Chiar as fii curios cum se interpreteaza aceasta norma...

Faptul ca vecinul dumneavoastra a taiat puietii pe banii lui, nu poate decat sa va bucure daca citim Al. (2):

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

Si ca sa intelegeti drepturile vecinului, mergem la Al. (3):

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui ma adresez? petrisor Ion Ciprian petrisor Ion Ciprian Am infiintat o cultura de mur,iar vecinul meu de cativa ani nu si-a mai lucrat terenul si au crescut salcami pe toata suprafata si imi umbreste cultura. Unde ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Vecinul meu a plantat da cum 5ani un alun la distanță de 60cm ... Lucianneacsu Lucianneacsu Vecinul meu a plantat da cum 5ani un alun la distanță de 60cm de hotar. Desi am protestat, ptr ca am casa aproape de hotar, vecinul a continuat să nu ... (vezi toată discuția)