avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Divizare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Divizare

In cazul in care la prima sedinta extraordinara in vederea divizarii asociatiei,nu se intruneste cvorumul de 50% + 1 pentru adoptarea hotararii si stiind ca la sedinta reconvocata hotararile se adopta indiferent de numarul celor prezenti,cum se aplica procentul de 80% pentru aprobarea divizarii?
(la sedinta initiala 80% din 50%+1,iar la reconvocata 80% din cei prezenti?)
N-am zis ca ati gresit fata de lege.Fata de ceea ce ati afirmat prima data :"La convocata trebuie sa se intruneasca mai mult de 50% + 1 dintre membrii asociatiei si cvorumul pentru ca o hotarare sa fie adoptata" si ceea ce scrie la lege este diferenta.Am zis sa nu gresiti in adoptarea hotararilor altfel decat normal.
Dar eu astept opinii care sa ma lamureasca intr-un fel fata de afirmatiile lui Opaina.Vad ca nu se-nghesuie nimeni!


Dl. Opaina spune multe, dar nu trebuie luat ca si litera de lege. De altfel, ati parcurs articolele de lege cu privire la cvorum. Cred ca undeva se face o confuzie, cand pentru modificarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari...
Pe dvs. va intereseaza cum trebuie sa procedati la divizare. Ei, de aceeasi problema m-am lovit si eu (in prezent suntem inca as. locatari). Trebuie sa tineti cont ca hotararea de desprindere sa o luati intr-o AG a proprietarilor cu un cvorum majoritar - aici legea zice 50%+1, nu? Insa, va trebui ca proprietarii care vor sa devina membri ai noii as. prop. sa semneze PV de constituire, tabelele nominale, anexa la acordul de asociere. Aceste tabele pot fi semnate de proprietarii neprezenti la AG si mai tarziu. Daca o sa aveti totusi situatii de proprietari care nu au semnat aceste documente (tabel + acord de asociere individual), pentru a deveni membru al as. prop. cu drepturi depline, acestia se vor adresa presedintelui si vor solicita semnarea documentelor aratate - fara nici-o formalitate.
Divizarea inseamna infiintarea unei asociatii de proprietari.
La dosarul (3-4 exemplare) prezentat judecatorului delegat trebuie sa aveti mai multe inscrisuri, printre care:
- proces verbal cu hotararile luate in adunarea generala semnata de cei prezenti la adunarea generala dar nu mai putin de 50%+1 dintre proprietarii fiecarei scari. La adunarea convocata sau reconvocata, trebuie sa obtineti semnatura favorabila a cel putin 50%+1 din numarul proprietarilor de pe fiecare scara in parte.
- tabele nominale pe fiecare scara in parte cu datele din cartea de identitate a fiecarui proprietar si semnatura fiecaruia prin care-si exprima acordul cu statutul asociatiei, acordul de asociere general, cu sediul asociatiei, cu organele de conducere alese si mandatul acestora. Toate acestea trebuie sa corespunda cu cele cuprinse in statut si acord.
- copii ale actelor de proprietate pentru minim 50%+1 din numarul proprietarilor fiecarei scari
- acordul scris al furnizorilor pentru separarea utilitatilor
- lista ramane deschisa....

Asadar peste tot trebuiesc semnaturile si documentele a minim 50%+1 din numarul proprietarilor fiecarei scari.
Daca vreti sa vedeti confirmarea a ceea ce am scris, este simplu: mergeti la biroul judecatorului delegat si vedeti toate aceste conditii afisate pe usa. Le copiati de acolo daca-i aglomerat ori intrati in birou si solicitati un exemplar.
Multumesc.Intr-adevar zice multe,dar eu nu vreau sa gresesc si sa-mi intoarca dosarul la judecatorie.In ceea ce priveste cvorumul,cum niciodata nu s-a reusit indeplinirea lui,trebuind convocata o noua sedinta,sigur nu se va reusi nici cu aceasta ocazie.Asa ca sunt nelamurit si in aceasta problema.
Procedati in felul urmator:
- intocmiti toata documentatia:
- statut cu tabel specific de semnaturi atasat;
- acord de asociere cu tabel specific atasat;
- act de constituire cu tabel specific atasat;
- PV al AG de constituire cu tabel atasat.

La toate aceste 4 documente in 2 exemplare intocmite (faceti 3 sa fiti mai sigur) pentru fiecare tabel puneti-i sa semneze in original pe toate exemplarele....atunci cand vin sa-si plateasca intretinerea.

Le puneti la dispozitie documentele sa le citeasca, le completati datele, in special in tabelul acordului de asociere (e mai complicat putin decat celelalte tabele) si cand ati realizat cvorumul depuneti dosarul in cele 2 exemplare la judecatorul delegat de la primarie.

Eu le-am depus la ghiseul primariei si am primit bon de inregistrare. M-am interesat dupa o luna de soarta lor si, pentru ca mai erau probleme in textul statutului (eram la inceput si habar n-aveam de facut un statut, l-am luat si eu de pe internet cum il facusera altii si am mai adaugat cateva chestiuni specifice), m-au chemat la judecatorie sa-mi dea pentru refacere, le-am adus refacute, a mai durat cateva zile si m-am dus in ziua hotarata, am luat incheierea judecatoreasca si exemplarul asociatiei.

Alte discuții în legătură

Debransare cmteb 2023 (noua procedura) carmen.e.ciobanu carmen.e.ciobanu Buna seara! Noua cerere de debransare CMTEB presupune convocarea adunarii generale pentru aprobare (nu se mai cere acordul vecinilor direct afectati) insa in ... (vezi toată discuția)
Legea 196/2018 Ion Artene Ion Artene Buna Ziua.Va rog sa-mi comunicati - care este nr. de proprietari care trebuie sa depuna declaratia si cererea de adeziune pentru ca asociatia sa-si poata face ... (vezi toată discuția)
Care este logica legii? VictorArditti VictorArditti In legea asociatiilor de proprietari se solicita tabele convocatoare pentru prima adunare generala si pentru cea reconvocata. Care este logica acestei ... (vezi toată discuția)