avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cumparat prin programul prima casa - vicii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cumparat prin programul prima casa - vicii constructie

Am cumparat prin programul "prima casa" un apartament in bloc nou construit, tip "rezidential". Dupa prima saptamana de cand mi-a fost predat (cat nu a fost locuit), am gasit toata suprafata apartamentului, peretii, parchetul, dar si mobila noua, toate acoperite de mucegai. Dezvoltatorul a schimbat parchetul distrus si a reparat peretii pe costurile lui. Totusi, la doar cateva zile mucegaiul a reaparut, aerul este irespirabil, umed si iute in apartament, iar tencuiala cade de pe pereti si infloreste mucegaiul. Posibil sa fie si pioceanic datorita umezelii excesive. Mobila nou cumparata din apartament a fost distrusa de mucegai, canapeaua nu mai are panza pe ea fiind macinata de mucegai in doar o saptamana etc. Dat fiind ca apartamentul nu poate fi vandut, in contractul incheiat cu banca fiind stipulat clar ca timp de 5 ani imobilul nu poate fi instrainat, si chiar si dupa implinirea celor 5 ani, vanzarea imobilului depinde de acordul bancii care nu are interes sa accepte vanzarea, cum pot actiona constructorul/dezvoltatorul in judecata? Cum pot proba ca intreaga casa a fost acoperita de mucegai? Cum pot proba ca acum in aer sunt acarieni si pioceanic si ca a locui in astfel de incapere este un pericol pentru sanatate? Pot cere daune interese dezvoltatorului? Ce fel de probe ar fi admise si ce as putea cere dezvoltatorului in instanta? Am contactat Directia Sanatate Publica a Mun Bucuresti si le-am solicitat sa vina sa ia probe, pt a demosntra in instanta ca apartementul este un focar de infectie, dar acestia mi-au comunicat ca ei nu fac asemenea analize la domiciliu. Ma puteti ajuta? Am contractat un credit pe 30 de ani pentru o casa ce nu poate fi locuita- estetic vorbind cade tencuiala din cauza caramizilor ude folosite la constructia blocului si din punctul de vedere al sanatatii pericolul este major, aerul fiind irespirabil.
Cum pot recupera banii pentru mobila distrusa de mucegai? Nu am pastrat chitantele pt aceasta, a fost facuta la comanda si micii particulari nu dau chitante. Toata mobila a costat cca 100 milioane.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RoxanaPetrescu , utilizator 19:49, 25 Iulie 2013
Ca sa puteti instraina va trebuie cu siguranta acordul bancii. Daca ati gasi pe cineva care sa il cumpere in aceste conditii nu stiu de ce banca nu ar fi de acord , insa conditia este sa gasiti pe cineva care sa achizitioneze un asemenea focar de infectie la un pret care va este convenabil pentru banca si pentru dvs. Puteti actiona dezvoltatorul in instanta pentru viici Orice constructie este garantata de constructor 5 ani pentru viciile aparente iar pentru viicii ascunse 10 ani, exista si o lege in acest sens ...
Garantia este acordata prin lege iar partile contractante nu pot renunta la acest drept, de fapt o obligatie legala a constructorului ,chiar daca in contract nu au fost prevazute clauze de garantare.
Cateva reglementari in materie :
 Legea 10/1995 privind calitatea in constructii
 Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor
de constructii
 H.G.272 pentru aprobarea Regulamentului privind
controlul de stat al calităţii în constructii
 H.G.273 privind aprobarea Regulamentului de recepţie
a lucrărilor de constructii şi instalaţii aferente acestora .

Veti putea actiona in judecata constructorul pentru vicii ascunse pentru daune morale sau materiale. Chiar puteti cere anularea contractului de vanzare cumparare ocazie cu care banca va interbeni cu siguranta. Dar asta insemana bani de cheltuit si multa rabdare. Puteti folosi orice mijloc de proba prin care sa dovediti viciile ascunse inclusiv o expertiza tehnica de specialitate in constructii. Pe langa aceasta va puteti flolosi de poze, martori , cercetare la fata locului . Ca priveste mobila deasemenea se poate solicita expertiza cu privire la evaluarea ei de catre un expert autorizat.
Multumesc pt raspunsul dvs.
Ar fi utila si parerea unui moderator.
Mie imi pare ca ati putea avea castig de cauza in caz de proces.

Dar sa asteptam sa vedem ce zic si moderatorii.
Problema ar fi cum se poate proba in instanta starea actuala a imobilului, in conditiile in care o actiune deschisa acum va avea un prim termen de judecata peste cca 1 an, iar pana atunci? apartamentul este nelocuibil, mucegaiul de acum il pastram 1 an pana la o expertiza de atunci?
Directia Sanitara a Municipiului Bucuresti refuza sa faca un set de analize. Cum probez in instanta starea de acum a imobilului?
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Mie imi pare ca ati putea avea castig de cauza in caz de proces.

Dar sa asteptam sa vedem ce zic si moderatorii.

Domnule avocat, se pare ca moderatorii nu au nimic de zis, iar pana mai trece cineva pe aici se darama blocul cu totul.
Va multumesc dvs si domnului de mai sus care a binevoit sa rapunda, in rest...numai de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament nou. vicii ascunse descoperite. pot denunta contractul? in cat timp trebuie sa remedieze constructorul problemele? bpapiiro bpapiiro Salut, in 2008 am achizitionat un apartament + garaj la subsolul blocului. Insa, am descoperit mai multe vicii ascunse si ori de cate ori ma duc la ... (vezi toată discuția)
Vicii imobil nou cumpărat prin prima casă. pot folosi asigurarea de la bancă? claudiah28 claudiah28 Buna ziua. Am cumparat un apartament nou in octombrie 2016. Inca din iarna trecuta au aparut problemele: mucegai, condens, apa pe jos in cantitati mari). ... (vezi toată discuția)
Infiltratii in peretii unui apartament nou da_na da_na Buna seara si Craciun fericit! Vin catre dvs cu o problema aparuta imediat dupa cumpararea unui apartament situat la parter, direct de la dezvoltator, in anul ... (vezi toată discuția)