avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite si taxe mostenitori
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite si taxe mostenitori

Buna ziua
Am o nelamurire. Pentru o persoana care a decedat si are 3 mostenitori legali si nu s-a facut succesiunea stiu ca impozitul se plateste de catre cei 3 mostenitori in mod egal de 1/3. la pozitia defunctului si pe numele defunctului
Dar daca s-a facut dezbaterea succesorala si notarul a stabilit ca legal fiecaruia ii revine 1/3 cota parte din mostenire cum se plateste impozitul pentru cladire spre exemplu.
Cladirea are 60 mp beton. Eu stiu ca in momentul succesiunii bunurile care ii revin fiecaruia se trec la rolul mostenitorului separat.
Dar cum sa se treaca la mostenitor 20 mp cladire? E corect asa? sau exista alta solutie. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:40, 18 Iulie 2013
La rolul nominal unic trerbuie trecute si bunurile dar si cota de detinere (conform documentelor: certificat de mostenitor, contract de vanzare cumparare, ...), modul de dobandire a bunului , rangul proprietatii..., elemente in functie de care vi se calculeaza obligatia dvs de plata (impozitul)
da aveti dreptate dar, in momentul in care am doar o cladire de 90 mp care trebuie impartita in 3, fiecaruia i se cuvin prin succesiune 30 mp de casa. Acesti fiecare 30mp ar trebuii trecuti la rolul fiecaruia ceea ce nu este corect pentru ca acea suprafata de 30 mp nu reprezinta o constructie ci doar o parte din ea si cand se va face inventarul materiei impozabile brusc acea casa de 90 mp s-ar transforma in 3 cladiri diferite ceea ce iarasi nu este corect. Am consultat codul fiscal si ori nu am gasit eu ori nu exista asa ceva. Corect mi s-ar parea ca acea locuinta sa raman pe rolul defunctului pana cei 3 mostenitori ajung la o intelegere cui sa raman respectiva constructie.Altfel fiecare din cei 3 va avea cate 30 mp pe rolul lui dar la dresa rolului defunctului ceea ce nu prea e corect la cladire.:-??
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
tciprian, utilizator
Nu trebuie sa existe riscul de multiplicare a materiei impozabile in functie de numarul de coproprietari intrucat bunurile imobile si mobile care reprezinta materia impozabila gestionata de o unitate administrativ teritoriala au numere matricole unice.
Iar rolul nominal unic face referire la matricolele detinute, cota de detinere, ...

Conform punctului 228, litere g), h) din normele metodologice de aplicare a art. 288, cod fiscal ,
228. Inventarierea materiei impozabile se realizează, în mod obligatoriu, înaintea elaborării proiectelor bugetelor locale, în scopul fundamentării părţii de venituri a acestora, fapt pentru care autorităţile administraţiei publice locale, prin compartimentele de specialitate ale acestora, au în vedere următoarele:
....
g) întocmirea:
1. matricolei pentru evidenţa centralizată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a taxei asupra mijloacelor de transport în cazul persoanelor fizice, model stabilit potrivit pct. 256;
2. matricolei pentru evidenţa centralizată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, a taxei pe teren şi a taxei asupra mijloacelor de transport în cazul persoanelor juridice, stabilită potrivit pct. 256;
h) întocmirea şi ţinerea la zi a registrului de rol nominal unic, model stabilit potrivit pct. 256;

Rolul nominal unic este definit la punctul 229 din norme
Art 288 cod fiscal :
[ link extern ]
Noreme la art 288 :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit cladire atribuita prin partaj voluntar Lentian Lentian ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri (1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe ... (vezi toată discuția)
Plata impozit diferentiat in urma succesiunii MarinLatea MarinLatea Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati cum se va proceda la plata impozitului anual datorat catre primarie (cladire si teren extravilan), conform Codului fiscal, ... (vezi toată discuția)
Ma poate ajuta cineva? tm06cristi tm06cristi O vecina a facut succesiunea la casa dupa decesul sotului, a venit comisia pentru masurare si au masurat doar casa ,dar vecina intreaba ,,nu masuratii si ... (vezi toată discuția)