avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere in caz de deces ruda de gradul 1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere in caz de deces ruda de gradul 1

Va rog mult sa-mi spuneti daca angajatorul este obligat sa-mi acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 si, daca da, cate zile si in baza carui act normativ. Angajatorul a dat liber doua saptamani la toti angajatii, zilele respective fiind luate din concediul de odihna. Decesul despre care este vorba a survenit in perioada respectiva si as vrea sa stiu daca mi se vor lua 10 zile din concediu sau numarul acestora va fi diminuat cu cel al zilelor libere la care as avea dreptul. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca este legal ca sa nu existe nicio planificare a concediilor si angajatii sa fie anuntati la mijlocul lunii iunie ca toate zilele de concediu suntem obligati sa ni le luam toti in doua etape fixe stabilite de patron (in iulie). Multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
elenagabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 20 Februarie 2020
Daca in CIM, sau in CCM aplicabil, sau in Regulamentul intern, se prevede acordarea de zile libere platite pentru evenimente deosebite, atunci aveti dreptul la ele. Numarul de zile acordate pentru asemenea evenimente se vor scadea din durata concediului.
In mod normal, la sfarsitul anului, se face planificarea CO pentru anul urmator, planificare care este comunicata tuturor salariatilor. Planificarea tine cont, in principal, de interesele firmei. Firma poate planifica efectuarea concediilor si pentru toti salariatii in aceasi perioada.
Obilatia angajatorului de a va acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 subzista numai daca este prevazuta in ccm aplicabil , in reg.intern sau in c.i.m.

Numarul acestor zile nu se scad din durata CO.

Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
....
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Scuze pentru mentiunea ca zilele libere platite se scad din durata CO. Multumesc Freelis pentru corectura. Festina lente este de preferat.
Se poate intampla oricui, Liviu.
:)

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor jacquelline jacquelline Buna seara! Am urmatoarea intrebare: din cate stiu Codul muncii prevede acordarea unui anumit nr. de zile libere pentru decesul bunicilor. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cri_secret_ina cri_secret_ina [b] De cate zile de concediu(odihna) beneficiaza functionarul public cu vechime de 5 luni?[/b] In Codul Muncii-Lg.nr.53/2003,republicata, se ... (vezi toată discuția)