Va rog mult sa-mi spuneti daca angajatorul este obligat sa-mi acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 si, daca da, cate zile si in baza carui act normativ. Angajatorul a dat liber doua saptamani la toti angajatii, zilele respective fiind luate din concediul de odihna. Decesul despre care este vorba a survenit in perioada respectiva si as vrea sa stiu daca mi se vor lua 10 zile din concediu sau numarul acestora va fi diminuat cu cel al zilelor libere la care as avea dreptul. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca este legal ca sa nu existe nicio planificare a concediilor si angajatii sa fie anuntati la mijlocul lunii iunie ca toate zilele de concediu suntem obligati sa ni le luam toti in doua etape fixe stabilite de patron (in iulie). Multumesc
Daca in CIM, sau in CCM aplicabil, sau in Regulamentul intern, se prevede acordarea de zile libere platite pentru evenimente deosebite, atunci aveti dreptul la ele. Numarul de zile acordate pentru asemenea evenimente se vor scadea din durata concediului.
In mod normal, la sfarsitul anului, se face planificarea CO pentru anul urmator, planificare care este comunicata tuturor salariatilor. Planificarea tine cont, in principal, de interesele firmei. Firma poate planifica efectuarea concediilor si pentru toti salariatii in aceasi perioada.
Obilatia angajatorului de a va acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 subzista numai daca este prevazuta in ccm aplicabil , in reg.intern sau in c.i.m.
Numarul acestor zile nu se scad din durata CO.
Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
....