avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere in caz de deces ruda de gradul 1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere in caz de deces ruda de gradul 1

Va rog mult sa-mi spuneti daca angajatorul este obligat sa-mi acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 si, daca da, cate zile si in baza carui act normativ. Angajatorul a dat liber doua saptamani la toti angajatii, zilele respective fiind luate din concediul de odihna. Decesul despre care este vorba a survenit in perioada respectiva si as vrea sa stiu daca mi se vor lua 10 zile din concediu sau numarul acestora va fi diminuat cu cel al zilelor libere la care as avea dreptul. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca este legal ca sa nu existe nicio planificare a concediilor si angajatii sa fie anuntati la mijlocul lunii iunie ca toate zilele de concediu suntem obligati sa ni le luam toti in doua etape fixe stabilite de patron (in iulie). Multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
elenagabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 20 Februarie 2020
Va multumesc foarte mult. Pe mine nu m-ar fi deranjat planificarea de către angajator, cand vrea el, a concediului de odihnă, in cazul in care această planificare se făcea din timp, si nu cu 2 saptamani inainte, cand este foarte greu sa mai poti cumpara bilet pentru vacanta acolo unde doresti si, mai ales, este foarte greu sa te suprapui la concediu cu partenerul. Va mai adresez rugamintea sa-mi spuneti daca pentru aceasta situatie angajatorul este pasibil de sanctiune de catre ITM (in cazul in care sesizez acolo acest aspect). Va multumesc mult
Legea prevede ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari conform art. 144 alin. (1) si (2) din Codul muncii, republicat. Potrivit art. 149 din Codul muncii, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

In ceea ce priveste controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca se face de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii, cu respectarea cadrului legal stabilit prin Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, si prin Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii aprobat prin HG 1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aributiile Inspectiei Muncii in domeniul stabilirii relatiilor de munca sunt prevazute in art. 6 lit. a din Legea 108/1999. Astfel, Inspectia Muncii controleaza, printre altele, stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;

Astfel, ITM-ul are atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata. Dreptul la concediu de odihna anual este un drept al salariatului, in conformitate cu dispozitiile art. 39 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat. Inspectorii de munca au dreptul sa impuna ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat, precum si sa dispuna masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale.

Constituie contraventie conform art. 21 din Legea 108/1999, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, care se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.

In situatia data, angajatorul trebuie sa acorde concediul de odihna pentru perioada din trecut pentru care nu a acordat concediul de odihna, in sens contrar, acesta putand fi obligat prin actiunea intentata in instanta de catre salariat la acordarea concediului de odihna la care este indreptatit si care nu a fost acordat de angajator, situatie in care termenul de presciptie este cel prevazut de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, republicat, respectiv cererea in instanta a salariatului va putea fi formulata in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

In plus, incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. Dreptul salariatului de a pretinde despagubiri pentru nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 141 alin. (3) din Codul muncii, republicat, se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune conform art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.
[ link extern ]
Cite zile libere am dreptul la un deces de gradul I și dacă sunt plătite. Și dacă este corect ca diurna de deplasare să fie inclusă în salariu și când pot beneficia de diurnă fiind la o distanta mai mare de 30 km și fiind la serviciu 24 din 24.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.

3. Diurna de deplasare nu poate să fie inclusă în salariu.

Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor jacquelline jacquelline Buna seara! Am urmatoarea intrebare: din cate stiu Codul muncii prevede acordarea unui anumit nr. de zile libere pentru decesul bunicilor. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cri_secret_ina cri_secret_ina [b] De cate zile de concediu(odihna) beneficiaza functionarul public cu vechime de 5 luni?[/b] In Codul Muncii-Lg.nr.53/2003,republicata, se ... (vezi toată discuția)