avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de locatari, penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de locatari, penalitati

Buna ziua, as dori sa ma lamuriti referitor la penalitatile pe care asociatia de locatari le pune in practica, in opinia mea incorect.
Raportarea citirii apometrelor se face pana pe data de 12 ale fiecarei luni, conform hotararii comitetului de asociatie.
Eu fiind plecat din localitate nu am reusit sa transmit citirea apometrelor pana pe 12. Consumul a fost ceva in jur de 2 metri cubi. Asociatia a calculat la pausal ca am consumat 6 mc. La afisarea sumelor de plata am observat diferenta si la intrebarile mele mi-au raspuns ca diferenta dintre consumul real si conumul estimat se plateste si se considera ca fiind penalitate.
Cum eu calatores mult si pe viitor se poate intampla acelasi lucru.
Cum trebuie sa procedez cand sunt plecat?
Daca este corect cum auprocedat?
Dupa cat timp de la depasirea termenului de predare a citirii apei se poate incepe calculul penalitatiilor, luan ca exemplu data de 12 august, nu voi fi in Bucuresti si deci nu voi putea da citirea. Dupa cate zile intru la penalitati?
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:14, 19 Iulie 2013
L nr 230/2007 ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Pentru a indeparta repetarea situatiei mentionate aveti posibilitatea fie sa apelati la bunavointa unui vecin care detine timpul necesar sa depuna indexul in termenul stabilit si sa comunicati indexul real consum fie sa solicitati presedintelui de asociatie ca in cazul in care obligatiile profesionale va impiedica sa depuneti indexul sa va inregistreze cu un consum similar lunii anterioare-urmand ca la revenirea dvs sa efectuati regularizarea datelor
DumitrascuGiorgi a scris:
Eu fiind plecat din localitate nu am reusit sa transmit citirea apometrelor pana pe 12.

Puteti proceda firesc si simplu transmitand indexul apometrelor atunci cand plecati din localitate. Daca, de exemplu plecati cu 5 zile inainte de data stabilita de citire, puteti transmite indexul de atunci pentru ca in cele 5 zile nefiind nimeni in apartament nu se consuma apa iar indexul de la data plecarii ramane acelasi pana la data intoarcerii dumneavoastra, inclusiv in data de 12 ale lunii cand transmit indexul toti proprietarii.
Acea diferenta de la 2 metri cubi la 6 metri cubi nu este penalizare ci o cantitate de apa ce se pune la plata conform deciziei comitetului executiv si/sau regulamentului propriu de gestionare a apei dinasociatia dumneavaostra. Probabil ca nu numai dumnaevoastra vi s-au repartizat cei 4 metri cubi ci si altor proprietari care nu au transmis indexul iar aceste diferente repartizate fiecaruia au fost necesare pentru a acoperi factura emisa de furnizor.
Ca sa se inteleaga explic foarte simplu: daca furnizorul factureaza conform apometrului de la intrarea in scara cantitatea de 260 metri cubi iar suma consumurilor citite si transmise de 90% dintre proprietari esrte de 200 metri cubi, acea diferenta de 60 metri cubi se repartizeaza celor 10% dintre proprietarii care nu au transmis indexul, conform deciziei comitetului executiv sau a regulamentului adopatat in asociatia dumneavoastra..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bataie de joc la asociatie! catalin123123 catalin123123 Buna,vin in fata d-voastra cu o problema legata de asociatie! Exact in urma cu un an am cumparat o garsoniera,am facut accest lucru ca pe o ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Diferente apa rece Poizan Poizan Buna ziua. Lunar citirea apometrelor se transmite individual. de catre proprietar, catre administratorul asociatiei de proprietari. In luna februarie nu am ... (vezi toată discuția)