buna ziua sunt o mamica din italia si asi dori sa stiu daca sotul meu poate transcrie certificatul de nastere in romania fiului nostru nascut anul trecut aici in italia...a-si dori sa stiu si anume unde se poate face transcrierea si cat dureaza de obicei si ce acte sunt necesare?(vreau sa specific ca inca nu suntem casatoriti) multumesc mult!
Tatal copilului poate solicita serviciului de stare civila din cadrul primariei in raza careia are domiciliul transcrierea certificatului de nastere eliberat de autoritatile italiene.
Va trebui sa prezinte certificatul de nastere in original, fotocopie si traducere legalizata, o declaratie din care sa rezulte domiciliul copilului si taxa.
Recomandabil ar fi sa va adresati in prealabil, eventual telefonic, serviciului de stare civila cu scopul de a verifica exact ce documente trebuiesc prezentate.
Daca nu sunteti casatoriti inseamna ca d.l nu este sotul dvs. In acest caz transcrierea trebuie solicitata de sot la primaria sa de domiciliu. Ori il imputerniciti sa le depuna la primaria de la locul dvs. de domiciliu dar e de preferat la dumnealui.Trebuie sa-i dati actul de nastere al copilului in original apostilat, certificatul dvs. de nastere si buletinul. D.l trebuie sa aiba buletinul si certif.de nastere. In tara traduce si legalizeaza certificatul de nastere apostilat. Aveti grija ca numele si datele personale ale dvs. ale partenerului si ale copilului sa fie scrise corect.D.l va da o declaratie cu privire la domiciliul copilului*va indic sa-l declare la domiciliul inscris in actul dvs. de identitate* si cu privire la faptul ca nu a mai solicitat transcrierea sau inscrierea certificatului.Aveti grija ca actele de identitate sa fie in termenul de valabilitate. Puteti sa solicitati inscrierea la ambasada sau consulat.