avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actionare in judecata pentru neplata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actionare in judecata pentru neplata pensie alimentara

Buna ziua,am 24 ani iar parintii mei au divortat cand aveam 14 ani ,custodia fiind incredintata mamei mele.Dupa divort tatal meu care locuieste in alt oras,nu a platit pensie alimentara decat timp de doar cateva luni,dupa care orice ajutor financiar din partea lui a incetat(nici nu a incercat sa mai ia legatura cu mine deloc in toti acesti ani).
Intrebarea mea este daca il pot da in judecata pentru recuperarea banilor neplatiti din pensia alimentara si daca as avea castig de cauza.
Mentionez ca momentan urmez cursurile unui master si inca nu lucrez nicaieri,nereusind sa imi gasesc de lucru.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:56, 19 Iulie 2013
Suma stabilita prin hotararea judecatoreasca poate fi recuperata doar prin punerea acesteia in executare printr-un executor judecatoresc, asta in situatia in care tatal Dvs. nu doreste sa isi respecte obligatiile de bunavoie.
Totusi, dupa 10 ani este posibil ca veniturile acestuia sa se fi majorat, situatie in care puteti face o actiune in instanta pentru majorarea pensiei de intretinere
Daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit pensia de intretinere, puteti recupera doar pensia pe ultimii 3 ani.
Si in cazul in care ma hotarasc sa il dau in judecata,suma la care se ridica cheltuielile de judecata este mare?
Nu aveti cum recupera nici un ban, fiindca hotararea s-a dat probabil pana la majoratul dvs.Dupa varsta de 18 ani, trebuia sa solicitati dvs. plata pensiei alimentare, fiindca erati studenta la cursuri de zi.
Acum, puteti cere prin instanta pensie de intretinere, pe care o veti primi de la introducerea cererii pana cand impliniti 26 de ani, daca dovediti ca studiati.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Martonze, utilizator
Banii pentru minorat nu ii mai puteti obtine decat daca el va fi de acord sa va achite...
Cu masteratul, din cate stiu, legea nu va confera drept la pensie alimentara de la parinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara cristiant111789 cristiant111789 Buna ziua, ma numesc CT si am o intrebare in legatura cu recuperarea pensiei alimentare datorate de tatal meu, printr-o sentinta definitiva din anul 1990. ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare iuliaa28 iuliaa28 Buna ziua!Tatal meu lucreaza in Italia de multi ani si parintii mei sunt despartiti de cand aveam eu 5 ani adica de acum 15 ani ...si mi-a platit pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere alina00 alina00 Sunt studenta la master si nu mai primesc pensie alimentara de 3 luni, de cand am terminat facultatea desi ar trebuii pt ca nu am inca 25 de ani. Cui trebuie ... (vezi toată discuția)