avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am probleme cu vecinul de deasupra
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am probleme cu vecinul de deasupra

Vecinul de bloc de deasupra are sifonul de la baie defect si imi inunda tavanul. Am discutat cu el si i-am spus ca platesc eu reparatia, numai sa permita instalatorului accesul la baia lui. Nu este de acord, pretinzand ca inundatia nu e de la el, cu toate ca instalatorul pe care l-am chemat, s-a uitat si a spus ca sigur e de la sifonul defect din baia lui. Cm sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Dannicola , utilizator 18:41, 26 Iulie 2013
Tocmai asta am vrut sa scot in evidenta, faptul ca existenta unei asigurari nu poate rezolva problema. Fiindca aici nici macar nu era vorba despre bani (prejudiciatul e dispus sa achite toate costurile) ci este vorba de accesul pe proprietatea vecinului si efectuarea lucrarii de reparatie acolo, ceea ce nu poate face firma de asigurari.

Pai nu vine asiguratorul sa se roage sa deschida usa cel care a provocat o distrugere. Sigur, sunt discutii preliminarii, dar observati ca omul nu colaboreaza. Atunci asiguratorl il actioneaza in instanta pe distrugator si-atunci se schimba discutia... Numai ca toate acestea dureaza de-ti vine sa-ti iei lumea in cap. In aceste conditii discutam.
Nu se poate locui la bloc fara sa ai o minima colaborare cu vecinii si as. proprietari. Am mai spus, foarte multi cetateni inteleg gresit democratia, dreptul si accesul pe spatiului privat in vederea remedierii unor defectiuni. In cazul de fata, am inteles cu totii ca defectiunea este pe proprietatea privata si ca nu ar mai trebui nimic de demonstrat. Cetateanul trebuie sa-si repare defectiunea, sa plateasca si pagubele prococate vecinului de dedesubt si cu asta basta.
Intrebarea este cine este indreptatit sa-l dea in judecata pe vecinul care a cauzat paguba: vecinul pagubit sau societatea de asigurare? Sau oricare dintre acestia?
Ref. societatea de asigurare, discutam de o situatie ipotetica, adica cetateanul napastuit nu este asigurat, asa ca discutam discutii, insa daca omul ar fi fost asigurat si prin asigurare a-ar fi acoperit si asemenea distrugeri, notifica firma de asigurari si firma are procedurile sale. In instanta se ajunge daca pe cale amiabila nu se rezolva nimic.
Acum, daca omul nu este asigurat si vecinul sau nu colaboreaza de nici-o culoare, poate sa-l actioneze in instanta, pentru distrugere, etc. Deci, avocat, determinari de specialitate, as. prop. - ce sa mai discut, multa pierdere de vreme.
La niste oameni normali, nu este nevoie de toate astea. Ai o defectiune, o repari si gata, nu tre' sa stie tot targul care sunt problemele noastre interne... Chiar zilele aceste s-a ivit si la noi un caz asemanator. Proprietarul de deasupra este plecat cu munca in CE. Chiriasul (femeie) considera ca nu are nici-o obligatie in acest sens si refuza orice discutie, inclusiv cu asociatia. Astazi am chemat instalatorul, montam o canea de separare a apartamentului respectiv, iar apartamentele care ar fi afectate de aceasta masura, le alimentam prin alta parte. La un moment dat o sa se plictiseasca de "hambitz", o sa-si repare defectiunea, insa noi nu putem umbla la caneaua de separare (sigilata) vreo doua saptamani... Gasim noi o scuza. Este una dintre persoanele care locuieste singura, dar o mai "viziteaza" un prieten de 2-5 ori pe saptamana, daca este sa tot vorbim...
.................
Poate initiatorul topicului mai zice ceva, poate s-au mai chimbat atitudinele pe-acolo si noi nu stim, dar dam cu presupusu'...
Dvs. ati avut asigurare? Va informez ca ei nu fac reparatia, ca la auto. Trebuie sa te adresezi unei firme specializate care sa execute reparatia si sa intocmeasca un deviz. Pe baza acestui deviz veti primi suma cheltuita, dar dupa oarece timp cam lung! Dar asta daca problema este la dvs. Daca este la vecin si trebuie sa intervi acolo este o problema care nu este reglemantata de legislatia in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Defectiuni alexpato1 alexpato1 am o problema cu vecinul de sus eu stau la parter.scurgerea lui din baie de la chiuveta si vana trece pe la mine pri apartament sus pe langa tavan si de cate ... (vezi toată discuția)
Inundat de catre vecina de desupra mea. florinm58 florinm58 Locuiesc intr-un bloc de cand m-am nascut de 58 ani ,de-a lungul timpului au fost diverse probleme intre vecini si din cate stiu cam toate si-au gasit ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)