Buna ziua, prietenul meu se afla intr-o situatie dificila si de aceea va cer ajutorul. El este cetatean strain si in urma unei relatii de durata cu o romanca, a rezultat un copil care nu a implinit inca un an.Cei doi s-au despartit in conditii amiabile si tatal trimite regulat mamei o suma de bani pentru copil dar nu a putut ajunge in Romania pentru a-l recunoaste si nici nu poate veni pentru o perioada destul de lunga de timp. Pentru ca tatal doreste ca acest copil sa ii poarte numele si il recunoaste si mama fiind de acord, va intreb ce se poate face legal pentru ca tatal sa apara in certificatul de nastere fara a veni in Romania. Poate merge la ambasada Romaniei din tara unde locuieste si sa de-a o declaratie oficiala in care isi recunoaste copilul? Sau in fata unui avocat sau la tribunal acolo? Astept ajutorul dvs intrucat eu nu am stiut ce sa il sfatuiesc! Va multumesc.
Recunoasterea este un act irevocabil, nemaiputându-se reveni asupra acesteia dupa ce a fost facuta.Recunoasterea este un act personal, care nu poate fi îndeplinit decât de catre tata. Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament. Prietenul dvs. poate da o declaratie pe proprie raspundere la un notar care are apostila de la Haga, tot aici face o procura prin care va imputerniceste pe dvs. sa depuneti declaratia la starea civila. Dvs.traduceti si legalizati declaratia si imputernicirea dupa care le depuneti la starea civila.