avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recunoastere a datoriei
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recunoastere a datoriei

Am o problema putin mai ciudata. Firma A a livrat regulat firmei B flori, insa aceste livrari s-au facut fara a exista vreo comanda sau un contract in forma scrisa. Ca situatia sa se complice si mai mult, toate facturile fiscale au fost completate la rubrica "vanzator" de catre firma A, neexistand sau existand foarte putine semnaturi de preluare si acceptare a facturilor.

Marfa a fost livrata in cantitatea si calitatea solicitata, deci nu sunt contestate valorile facturilor, insa firma B nu vrea/nu poate sa achite in momentul de fata, cel putin integral sub nici o forma. Avand in vedere lipsa actelor, dar mai ales problemele din actele existente, actionarea in judecata nu prea este o solutie in momentul de fata.

Ca urmare a negocierilor si discutiilor purtate firma B a achitat cam 1/6 din datorie. Dupa parerea mea cel mai bine ar fi, atata timp cat clientul este "speriat" si vrea sa colaboreze, sa semneze un act, prin care in mod indirect recunoaste existenta valorica a datoriei, pentru ca in cazul in care nu vrea sa achite restul datoriilor, sa am ceva in mana, in vederea actionarii lui in judecata. Un act care sa suplineasca lipsa actelor din trecut, respectiv lipsa completarii lor coform prevederilor legale. Formularea nu poate sa fie binenteles nici prea "agresiva", sa-i dea de gandit clientului, adica nu vreau sa formulez ceva de genul "clientul recunoaste si se obliga", dar as vrea un act din care sa reiasa existenta unei datorii, acceptate de ambele parti.

Eventual un proces verbal intocmit ca urmare a platilor efectuate, prin care partile atesta situatia exacta a datoriilor la momentul respectiv. Firma B daca semneaza si stampileaz un astfel de act, ma pot folosi de ea ulterior in fata instantei, in caz de neplata ? Sau mai bine zis, ce forma sa ii dau, astfel incat sa-l pot folosi in instanta, daca va fi cazul ? Eventual as putea sa formulez cumva, astfel incat in caz de nevoie, sa pot solicita emiterea somatiei de plata, conf. og 5/2001 ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters79526 , utilizator 11:40, 14 Martie 2009
Fiind vorba de un raport comercial intre persoane juridice si daca facturile respective sunt scadente puteti demara procedura concilierii amiabile prevazute de art 720^1 cod procedura civila. Respectati intocmai prevederile respective stabilind data, ora si locul unde urmeaza sa se desfasoare procedura concilierii. aveti grija sa respectati termenul de 15 zile de la comunicare.
Rezultatele concilierii vor fi mentionate intr-un proces verbal, semnat de ambele parti. Si in acest fel cumparatorul recunoaste suma de plata, iar dumneavoastra aveti si o procedura indeplinita, putand sa va adresati instantei fara sa fie riscul ca cererea sa fie respinsa pe motiv ca nu s-a facut concilierea amiabila.
Trebuie sa emiteti facturi pe care le veti certifica ( conform cu originalul) , dupa care faceti covocare la conciliere ),conform art.720 cod procedura civila.
Aici veti trece rezultatul concilierii , iar dupa trecerea termenului de 15 zile de la comunicare , faceti calculul penalitatilor conform indicelui de inflatie al B.N.R. ( in lipsa existentei unui contract - se prevede clauza penala de 0,1 % ).
Nu puteti sa faceti un proces fara a avea dovezi,intrucat instanta va va solicita atat modul de calcul al penalitatilor ,dar si actele pe care va intemeiati cererea de chemare in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz la plata a unei facturi de penalitati nico_mirea nico_mirea In baza unui art. dintr-un contract de prestari servicii care prevedere penalitati de 0,15% pe zi intarziere, societatea emite o factura de penalitati, avand ... (vezi toată discuția)
Comunicare convocare conciliere anna2000 anna2000 am trimis o convocare la conciliere la sediul debitorului (verificat la orc), insa mi -a fost restituita, cum ca s-a mutat de la adresa. am incercat prin ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o firma costy19 costy19 Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat sa va spun oful meu,acum 3 luni de zile am dat comanda de mobila problema este ca am ramas si fara mobila si fara avansul ... (vezi toată discuția)