avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nereguli la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nereguli la locul de munca

Buna ziua! Lucrez intr-o firma de aproape 2 ani si nu am avut dreptul la concediu pana anul acesta. Asa zis concediu ca el este doar pe hartie. Practic fiecare colega isi ia 14 zile si noi ii tinem locul deci lucram dublu ca sa putem avea si noi 14 zile libere fara sa fim platite, chiar mai mult am fost anuntate ca vom avea cu 2oo Ron mai putin la salariu. Unde pot sesiza acst lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 23 Iulie 2013
Mergeti la ITM si spuneti neregulile
14 zile fara sa fiti platite?Hmmm ..dar in contractul de munca nu este stipulat cate zile de concediu de odihna aveti dreptul?E pe perioada nedeterminata /determinata?Imposibil sa nu aveti niste de concediu de odihna trecute .Dupa terminarea acelor zile de concediu de odihna daca va luati alte zile atunci sunt fara plata .Vedeti daca nu va luati acele zile de concediu de odihna in caz in care va da afara sau va dati demisia acele zile trebuiesc platite de catre angajator.La itm nu cred ca o sa rezolvati mare lucru, dar mergeti poate asa il speriati pe angajator daca nu rezolvati nimic concret o sa trebuiasca sa il actionati in instanta.
In contractul de munca sunt 21 de zile dar asta ar insemna ture duble din partea fiecareia ca sa acoperim colega care isi ia concediul.Contractul este pe perioada nedeterminata si am trecut 8 ore si eu lucrez 12 si tura de noapte plus sarbatori...
Poate sa para o utopie din partea mea, dar cred statul ar trebui sa fie primul si cel mai interesat in combatrea tendintei angajatorilor de a-si folosi salariatii peste program in mod abuziv. Din ce spune Ioana81Ioana inteleg ca salariatele sunt platite 8 ore dar luc reaza frecvent 12, chiar noaptea si in sarbatori. Dupa parerea mea statul ar trebui sa-l oblige pe angajator sa angazeze personal suplimentar. Asa ar scapa de someri, ar percepe mai multe taxe. Poate ca nu inteleg eu lucrurile in adevarata lor valoare
La ITM nu rezolvati mare lucru , s-a spus anterior. Eu nu as vedea asa problema.

In ceea ce priveste controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca se face de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii, cu respectarea cadrului legal stabilit prin Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, si prin Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii aprobat prin HG 1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aributiile Inspectiei Muncii in domeniul stabilirii relatiilor de munca sunt prevazute in art. 6 lit. a) din Legea 108/1999, republicata. Astfel, Inspectia Muncii controleaza:
- incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate in temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii;
- stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru;
- stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;
- accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind conditiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum si ale unor categorii de persoane defavorizate;
- respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca.

Astfel, ITM-ul are atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata. Dreptul la concediu de odihna anual este un drept al salariatului, in conformitate cu dispozitiile art. 39 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat. Inspectorii de munca au dreptul sa impuna ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat, precum si sa dispuna masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale.

Constituie contraventie conform art. 21 din Legea 108/1999, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, care se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.
[ link extern ]

Prin urmare, depuneti o sesizare la ITM asa cum ati fost sfatuita anterior mesajului meu.

De asemenea, concmitent cu aceasta sesizare puteti actiona in instanta pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere in caz de deces ruda de gradul 1 elenagabi elenagabi Va rog mult sa-mi spuneti daca angajatorul este obligat sa-mi acorde cateva zile libere in cazul decesului unei rude de gradul 1 si, daca da, cate zile si in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu al asistentilor personali camyka camyka buna ziua am si eu o intrebare si aceea este asistenti personali ai persoanelor cu handicap pot beneficia de concediul de odihna anual mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ionel stavar ionel stavar ma numesc ionica stavar din brasov,lucrez la un depozit ca agent de paza cu program in ture de 24 cu 48 ore,lucrind 240 de ore ,pe luna.patronul nu vrea sa mi ... (vezi toată discuția)