avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire

buna ziua,as dori sa stiu cum pot renunta la partea mea de mostenire in favoarea mamei mele?mentionez ca tatal meu a decedat in urma cu 5 ani si nimeni nu a deschis succesiunea,noi suntem 10 frati toti la casele noastre.eu nu am pretentii la nimic si as dori sa stiu ce trebuie sa fac ca partea care mi se cuvine sa o cedez mamei mele.
multumesc
Cel mai recent răspuns: piticut86 , utilizator 13:44, 22 Iulie 2013
Conform NCC nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Este prezumat, pana la proba contrara, ca a renuntat la mostenire succesibilul care, desi cunostea deschiderea mostenirii si calitatea lui de succesibil, ca urmare a citarii sale in conditiile legii, nu accepta mostenirea.La fel,succesibilul care nu opteaza in termenul stabilit de instanta judecatoreasca este considerat ca a renuntat la mostenire.
Declaratia de renuntare se face in forma autentica la orice notar public si pentru informarea tertilor, declaratia de renuntare se va inscrie, pe cheltuiala renuntatorului, in registrul national notarial, tinut in format electronic.
Ca efect al renuntarii, succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor iar partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea.
O zi lina!
Dar declaratia de acceptare a mostenirii ati dat?Daca da atunci puteti renunta la mostenire daca nu ati semnat acea declaratie in decursul unui an se considera ca renuntati la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)
Revendicare mostenire Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Solicit o mana de ajutor. Mama mea, in urma cu cca 40 de ani, a renuntat, in fata notarului, la partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit, in ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)