Sunt sef adj intr-un supermarket. Furturile din magazin sunt foarte mari deoarece sunt mari probleme cu asigurarea pazei . De curand sa descoperit ca lipsesc 4 notebook-uri. Conducerea ne ameninta ca daca nu platim paguba ne suspenda din functie si ne da in judecata pentru furt. Superiorii au plecat de la premisa ca noi sefii de mag le-am furat. Ne ameninta ca vom pleca din magain cu dosar penal si nu vom mai gasi de lucru in veci. Sefa de magazin este gravida in luna a 4-a si nu sa sfiit sa-i zica ca nu are nici un avantaj din asta si ca va naste in inchisoare.
Vreau sa stiu daca e corect cum procedeaza. Ce trebuie sa facem? Ne este foarte frica ca oricum vor scormoni si vor gasi motive sa ne dea afara . Dar si paguba depaseste posibilitatile noastre de plata. Oare un angajator are dreptul sa ne intimideze pana facem un pas gresit sa ne poata da afara? Noi angajatii nu avem nici o protectie? Apropo. Ceva foare important. Regulamentul de ordine interioara a fost adus la cunostinta noastra abia la 1 an jumate de la angajare. Contine foarte multe pagini si am fost obligati sa-l citim in timpul programului si sa-l semnam pe loc. Este foarte mult de munca la noi in magazin ca nu avem timp nici de pauza de masa. In concluzie toti angajatii am semnat fara sa-l citim.
Va rog sa-mi raspundeti pentru ca termenul limita pt care trebuie sa dam raspuns daca acoperim paguba sau vom fi suspendati este luni.
Suspendarea ca sanctiune disciplinara nu poate fi dispusa decat in urma efectuarii unei cercetari disciplinare prealabile. La cercetarea prealabila trebuie sa fiti convocat in scris . Nici o sanctiune disciplinara nu poate fi dispusa fara efectuarea aceste cercetari disciplinare sub sanctiunea nulitatii deciziei de sanctionare.
Ati fost instiintati inscris ca veti fi suspendati incepand de luni sau verbal?
Intradevar, conform codului muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; b) ca sanctiune disciplinara; c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
Numai ca in cazul de fata se poate vorbi si de o neglijenta a angajatorului care nu asigura paza unitatii in conditiile legale.
Daca se ajunge la cercetare disciplinara sau se face plangere penala impotriva dumneavoastra ar fi bine sa mergeti insotita de un avocat. Uneori angajatorii fac abuz de functia pe care o au si incearca sa acopere unele nelegalitati in societatea lor prin angajatii pe care ii au.
Apropo, in fisa postului dumneavoastra se mentioneaza ceva de paza unitatii?
Răspunderea penală e personală. Asta înseamnă că numai cel care a săvârşit o infracţiune poate fi tras la răspundere.
Dacă cineva vă dă în judecată pentru furt, ar face bine să aibă şi probe, pentru că, altfel, îi puteţi returna "favorul" acuzându-l de denunţare calomnioasă (articolul 259 din Codul penal).
Pentru lipsa din gestiune răspunde gestionarul (v. Legea 22/1969) sau, după caz, personalul de pază (v. Legea 333/2003), nu orbeşte toţi salariaţii magazinului.
E limpede că nu-i corect să fiţi ţinuţi sub ameninţare pentru un motiv care nu vă e imputabil. Este obligaţia firmei să ia toate măsurile legale pentru a-şi asigura paza - asta include angajarea şi instruirea de personal specializat sau apelarea la o firmă de pază.
Legal, nu sunteţi în pericol. Suspendarea trebuie făcută conform legii şi în baza unor temeiuri de fapt. Singurele cazuri aplicabile aici ar fi:
- suspendarea pe durata cercetării disciplinare prealabile;
- suspendarea în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului (...).
Dacă salariatul al cărui contract a fost suspendat este găsit nevinovat, acesta "îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului." (articolul 52 (2) din Codul muncii).
Ideal era ca orice problemă să fie lămurită raţional şi echitabil. Asemenea situaţii nu fac decât să otrăvească atmosfera de la lucru şi să dăuneze activităţii angajatorului ai cărui salariaţi pierd motivarea de a rămâne acolo unde sunt trataţi incorect.
Lăsaţi-i să facă ei primul pas, nu vă lăsaţi copleşiţi de teamă şi nu răspundeţi ameninţării, continuaţi-vă cu calm lucrul. În funcţie de demersurile conducerii, alegeţi-vă reacţia potrivită.
Sefa mea fiind gravida nu vrea sa prelungeasca stresul si e dispusa sa plateasca paguba. Eu consider ca daca angajatorii aveau vreun suport legal ce vor ei sa faca ne tragea suma din salariu insa au recurs la amenintari foarte hotatate si grave ca sa platim personal. Daca erau convinsi ca suntem hoti ne dadeau in judecata . Insa raman acuzatiile lor foarte grave.
in fisa postului scrie doar" in cazul furturilor din magazine seful stabileste identitatea faptasului si hotaraste anuntarea cazului la politie, depune plangere penala si hataraste interzicerea accesului in magazine pentru faptasi"
Calomnie
pacolina
Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot avea castig de cauza in care imi dau seful in judecata pt calomnie.Am lucrat cate 2 persoane pe schimb,s a furat din magazin ... (vezi toată discuția)