avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Reziliere contract concesiune
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Reziliere contract concesiune

Primaria care mi-a concesionat un teren loc de casa, In baza unei hotarari judecatoresti, a obtinut dreptul de reziliere a contractului de concesiune. Primaria mi-a trimis doar o instiintare ca trebuie sa eliberez terenul in termen de 10 zile lucratoare.
Am o nelamurire, daca concesiunea s-a facut in baza unei hotarari a consiliului local, oare nu trebuia ca rezilierea sa se faca in baza unei alte hotarari de consiliu local? Sau mai bine zis ce acte trebuia primaria sa-mi trimita pentru ca eu sa eliberez legal terenul concesionat. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adytrans , utilizator 23:03, 19 Februarie 2014
Verificati contractul de concesiune ce prevede la clauze de reziliere. Acolo gasiti termenele si procedura de reziliere a contractului dvoastra.
Contractul de concesiune emis de autoritatea publica locala este un contract administrativ, adica un act mixt civil-administrativ.
Depinde ce regim are contractul respectiv, intrucat exista concesiune in temeiul OUG 34/2006 si in temeiul OUG 54/2006, ultima reglementand bunuri proprietate publica. OUG 54/2006 prevede expres:
Potrivit art. 57 alin. 1 lit. c din O.U.G. nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica,
„încetarea contractului de concesiune poate avea loc în următoarele situaţii: [...]c)în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului
.” Legea nu face nicio referire cu privire la regimul si conditiile rezilierii.
Normele metodologice de aplicare ale O.U.G. nr. 54/2006, aprobate prin H.G. nr. 168/2007, se prevede ca „
în cazul nerespectării din culpă a obligaţiilor asumate de către una dintre părţi prin contractul de concesiune sau al incapacităţii îndeplinirii acestora, cealaltă parte este îndreptăţită să solicite tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul concedentului să se pronunţe cu privire la rezilierea contractului, cu plata unei despăgubiri, dacă părţile nu stabilesc altfel.”
(art. 58 din H.G. nr. 168/2007).

Art. 66 - (1) Soluţionarea litigiilor apărute în legătură cu atribuirea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractului de concesiune, precum şi a celor privind acordarea de despăgubiri se realizează potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.

(2) Acţiunea în justiţie se introduce la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărui jurisdicţie se află sediul concedentului.

(3) Împotriva hotărârii tribunalului se poate declara recurs la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, conform prevederilor legale.


Capitolul II - Procedura de solutionare a cererilor in contenciosul administrativ

Completare- pentru a introduce actiunea privind anularea contractului de concesiune- trebuie respectata procedura prealabila

Art. 7
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).
(4) Plangerea prealabila, formulata potrivit prevederilor alin. (1), se solutioneaza in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. g).
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vatamati prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazul prevazut la art. 4 alin. (2), nu este obligatorie procedura prealabila.
(6) Plangerea prealabila in cazul actiunilor care au ca obiect contractele administrative are semnificatia concilierii in cazul litigiilor comerciale, dispozitiile din Codul de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
(7) Plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie.

Obiectul actiunii judiciare
Art. 8
(1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns in termenul prevazut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, in tot sau in parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a cererii.
(2) Instanta de contencios administrativ este competenta sa solutioneze litigiile care apar in fazele premergatoare incheierii unui contract administrativ, precum si orice litigii legate de aplicarea si executarea contractului administrativ.
(3) La solutionarea litigiilor prevazute la alin. (2) se va avea in vedere regula dupa care principiul libertatii contractuale este subordonat principiului prioritatii interesului public.


Buna seara,am si eu o intrebare...in baza unui contract de concesiune,o clauza pusa din 1998 dar care nu s'a respectat nici pana in ziua de azi,iar cei din primarie s'au gandit sa rezilieze contractual care mai are inca 8 ani din perioada de 25! Intrebarea mea este daca este posibil ca aceasta clauza din '98 sa fie prescisa!!! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se aplica oug 34/2006? Augusta2010 Augusta2010 Ca urmare a aparitiei Ordinului nr. 541/2009, primariile au obligatia de a incheia doar contracte de concesiune a pasunilor pentru punerea in valoare a ... (vezi toată discuția)
Concesiune - riscuri bogdanfinante bogdanfinante am o rugaminte , stie cineva avizat ce riscuri sint la cumpararea unei concesiuni pt un teren? multumesc anticipat:O (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere suprapus cu un contract de concesiune...ce trebuie facut? cataflorescu cataflorescu Buna ziua, As dori sa stiu cui trebuie sa ma adresez ? Primaria mi-a facut un contract de concesiune pe un spatiu cu o durata de 5 ani. Luna trecuta, fara ... (vezi toată discuția)