buna ziua
asi dori sa ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns la problema mea.
urmeaza sa am un copil dar viitoarea mea sotie este in divort cu fostul sot si nu stiu cum sa porocedez pentr-u a putea sa pot recunoaste copilul si sa il pot trece pe numele meu in cazul in care procesul de divort nu se va termina pina la data cind se va naste copilul.
va multumesc
Dacă procesul de divorţ nu se va finaliza , printr-o hotărâre jud. irevocabilă, până la momentul naşterii copilului, filiaţia copilului va fi stabilită faţă de soţul mamei copilului. Ori, câtâ vreme această filiaţie nu va fi contestată, conform legii, nu se va putea stabili o alta.
Dacă lucrurile vor sta în acest fel, există acţiunea în tăgada paternităţii , acţiune prin care tatăl din actul de naştere al copilului, mama copilului ori tatăl biologic pot tăgădui paternitatea.
Doar după ce această acţiune se va finaliza, dvs. veţi putea face recunoaşterea copilului, prin act autentic notarial , la starea civilă ori prin hotărâre judecătorească . Vedeţi articolele 408-440 din noul cod civil.
Avand in vedere ca momentul conceptiei este in timpul casatoriei, sotul va fi trecut in certificatul de nastere ca si tata.
Dvs, mama sau sotul trebuie sa introduceti actiune in tagada paternitatii si abia apoi il puteti recunoaste.
Domnule, la Primariei vor vedea ca nasterea e la mai putin de 9 luni de la divort si nu vor fi de acord sa treaca in certificat pe altcineva decat fostul sot. Mai sunt subiecte pe aceasta teme in forum, cautati-le si vedeti despre ce este vorba.