avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot face?- neintelegeri intre parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot face?- neintelegeri intre parinti

Au trecut mai bine de 2 ani de la divort si lucrurile, in loc sa se clarifice, mai rau se complica!
In urma divortului am cazut de comun acord cu custodie comuna, fara program de vizita, domiciliu la mama, plata pensiei alimentare de catre tata.
In prezent fetita se afla la domiciliul bunicii materne, in alt oras, este vizitata din cind in cind de fosta sotie(probabil invatata de cineva aceasta si-a schimbat domiciliul acolo unde se afla minora dar lucreaza si locuieste in Bucuresti).
Ca tata, iau copilul o data pe luna sau de cel mult doua ori, il transport dus intors Bucuresti-Turnu Magurele-TR, pe o distanta de 150 km dus, ma implic activ de cite ori sunt lasat si incerc sa o conving pe fosta sotie sa aduca fetita in Bucuresti acest lucru avantajind in primul rind copilul.

Ma deranjeaza ca nu sunt consultat in ceea ce priveste luarea deciziilor legate de gradinita, domiciliu, activitati, de cele mai multe ori aflu de la copil ca a fost bolnav ori ca a patit cine stie ce lucruri neplacute.

De nenumarate ori am cumparat minorei imbracaminte pe care am considerat ca este bine sa o dau bunicii materne astfel ca copilul sa fie imbracat decent.De fiecare data se intimpla ca copila sa imi fie data fara hainute de schimb sau incaltari adecvate si de fiecare data, cind intrebam ce se intimpla, fosta sotie imi raspundea ca tre sa o intrebe pe mama ei ce haine si ce incaltari a dat copilului.
Mai mult! De fiecare data copilul vine invrajbit ,cu idei impuse, cu teama de parca eu i-as face ceva rau...

Din 4 iulie am depus acte pt constituirea unui dosar in care sa cer stabilirea domiciliului fetitei la mine(locuiesc in Bucuresti intr-un apartament cu 2 camere una din ele fiind special amenajata pt copil).

Vreau ca acest copil sa duca o viata civilizata, sa faca un sport, sa invete pian, engleza, nu sa stea cu o femeie operata de cancer, cu handicap, intr-un mediu toxic (apartament cu 2 camere in care 2 persoane-fosta soacra si concubinul acesteia fumeaza).

Rugamintile adresate sotiei nu au avut nici un efect iar acum ma confrunt cu 2 probleme si mai grave:
-de cind a aflat de proces nu imi da voie sa mai vad copilul
-nu doreste sa semneze procura pt scoaterea copilului din tara-am luat bilete pt o vacanta in Grecia (are dreptul sa refuze asta?)

Ce este de facut?Cum pot actiona pt binele copilului?ce sanse am sa obtin ceva mai mult decit am obtinut (o custodie comuna de care fosta sotie nu tine cont)?
Mihai-Nora a scris:

Buna, la mine cazul inca e proaspat sa zic asa pentru ca fetita mea are doar 2 luni , dar intr-un fel ma ingrijoreaza ca nu vreau sa ajung si eu in cazul dumneavoastra. Tin sa precizez ca nici eu nu am avut drept la decizie, nici macar de numele fetei nu am fost intrebat sau consultat.Lucru care sincer m-a deranjat foarte mult, eu cand am declarat nasterea am recunoscut copilul dar ea figureaza cu numele de familie al mamei.Eu figurez doar ca si tata. Imi doresc si eu sa gasesc o solutie macar de acum in colo sa fiu consultat in luarea deciziilor ce tin de copil. O seara placuta va doresc


Pe undeva cred ca este si greseala Dvs. Daca va implicati activ si mergeati singur sa declarati copilul nu va mai puneati acum intrebarea de ce poarta numele de familie al mamei. Acum puteti remedia aceste aspecte pe cale judecatoreasca insa, pentru a minimaliza problemele va recomand sa va intelegeti amiabil cu mama pentru a nu avea si alte surprize pe viitor.

Mihai Necula:
Daca mama refuza nejustificat sa va dea acordul pentru iesirea din tara, promovati in regim de urgenta o actiune judecatoreasca prin care acest acord sa fie suplinit. Anexati biletele de care vorbiti.
Ar trebui sa promovati pe cale separata o alta actiune pentru stabilirea unui program de vizita potrivit nevoilor copilului. Si Dvs va recomand sa incercati o intelegere pe cale amiabila inainte de judecata.... informarea cu privire la mediere este o procedura prealabila introducerii cererii de chemare in judecata pusa la dispozitie de legiuitor tocmai pentru a da posibilitatea partilor de a ajunge la o solutie pe cale amiabila, acceptabila, usor de pus in executare. Folositi cu intelepciune si acest instrument.
Este nefericita situatia copilului, nu retin daca ati mentionat varsta fetei.
Totusi, referitor la reactia mamei, ati incercat sa o puneti in garda anterior lui 4 iulie ca, in caz de neintelegere, ati putea ajunge la o actiune? Caci daca s-a trezit in fata faptyului implinit, ma tem ca reactia nu trebuia sa fie de neasteptat.

In privinta copilului, este dificil de schimbat situatia actuala, insa depinde de dovezile dv. si impactul lor asupra instantei.
Da, mama are dreptul de a bloca iesirea din tara; e nedrept, dar si dv. aveti aceleasi posibilitati si, deseori, din orgoliile parintilor, raman copiii intr-o lume inchisa. Ca acasa la bunici, ca un copil abandonat vizitat la bunici sau orfelinat de cateva ori pe luna, apoi pe an...
Regret nespus situatia copilului si va doresc succes!
multumesc!toate aceste lucruri imi sunt de ajutor.
Cu siguranta, voi avea o discutie cu fosta sotie despre ce trebuie sa se intimple in viitorul apropiat cu copilul nostru.Sper sa nu se ajunga la tribunal pt ca detest astfel de locuri.
Multa sanatate va doresc!
Intr-adevar, virsta fetitei nu am specificat-o.In decembrie face 4 ani!n De anuntat ,nu am anuntat-o. Legat de actiune insa, trebuia sa se astepte pt ca ea singura mi-a spus ca voi vedea copilul dupa ce imi cer drepturile in fata instante
i. Va multumesc pt raspunsul prompt si va urez multa sanatate!
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
si eu sunt in acceasi situatie ca cea a domnului mihai, si as dori sa redeschid un dosar de reincredintare pt minor. Eu locuiesc in Bucuresti, iar minorul in provincie cu mama lui...As dori sa stiu unde anume trebuie inaintata aceasta actiune, tinand cont ca dosarul precedent a fost judecat la Bucuresti (aici fiind ultimul domiciliu comun inainte de divort), iar acum fosta sotie si copilul se afla in Zarnesti jud.Bv..

Va multumesc...!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu minor - acordul tatalui e necesar? CostinIancu CostinIancu Buna ziua, am o nedumerire pe care nu am reusit sa o rezolv studiind vreo lege in privinta aceasta si anume: - minorului i s-a stabilit domiciliul la mama, ... (vezi toată discuția)
Vizitare minor de catre tata Roxanaci Roxanaci Buna ziua, Sotul meu a divortat in 2007. Hotararea de divort cuprinde doar faptul ca trebuie sa plateasca pensie alimentara, dar nimic despre drepturile de ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna minor cristigibraltar cristigibraltar buna seara! Cum reiese din titlu avem custodie comuna asupra copiluluidar domiciliul minorului am cazut de comun acord sa fie la mama,doar ca acum \"mama\" mi ... (vezi toată discuția)