Lucrez la o firma din domeniul media si sunt agent vanzari(prin telefon). Am salariul de 800 lei + comision din vanzari. In contractul individual de munca sunt trecuta doar cu salariul minim, fara venitul din comision. Eu personal in momentul in care am fost angajata, nu am fost de acord cu aceasta decizie (de a trecece doar salariul), pentru ca stiam ca sunt in dezavantaj neavand un temei legal in caz de probleme ( probleme care din pacate au aparut)
In ultima perioada aceasta firma are probleme financiare.
1 - Salariile le luam cu intarziere de 8 - 12 zile, fata de data normala stabilita. Pana aici sa spun ca inteleg situatia, dar problema este ca nu a mai fost platit comisionul ( ori acei bani chiar mi se cuvin si ca orice om ma bazez pe ei, chiar daca legal acestia nu sunt trecuti in contractul de munca).
Ce ar trebui sa fac ca sa pot sa-mi primesc si comisionul?
2 - Ne obliga ca timp de 1 luna jumate sa stam in concediu fara plata, dar in acelasi timp sa lucram de acasa. Explicatia lor este urmatoarea: ''ca sa avem bani sa va dam comisioanele si restul de bani din salarii"!!!!
3 - Conducerea incerca sa ne faca sa venim noi cu initiativa de a ne da demisia. Eu nu doresc sa plec cu demisie ci sa ma scoata in somaj.( Daca am norocul sa-mi gasesc de munca atunci sunt prima care i-mi voi depune demisia)
Nu am fost pusa nici o data in situtia de a ma ruga de cineva sa-mi dea bani cuveniti( chiar ma simnt penibil si sunt plina de frustari).
Ce trebuie sa fac, cum sa actionez? Este legal cum procedeaza acestia?
Am intrat in concediu din data de 20 iulie si reluam activitatea oficial la 1 septembrie.
Vreau sa va mai scriu, ca inante de a intra in concediu fara plata, acestia ne-au promis ca o sa primim toti banii la timp,inclusiv comisionele. Au dat salariile(lichidarea), urmeaza sa luam avansul la sfarsitul lunii. Dar pentru comisioane au spus ca nu mai au bani si ca sa muncesc ( sa fac vanzare) de acasa ca sa poata sa-mi dea comisionul.
Invoca tot felul de scuze si ca ar trebuii sa-i intelegem asa cum ne inteleg si ei pe noi!!!
In primul rand sesizati ITM-ul local cu privire la acest aspect. Angajatorul dvs incalca mai multe prevederi legale in situatia prezentata de dvs.
In al doilea rand nu puteti obliga angajatorul sa va achite drepturi banesti, decat daca acestea au la baza documente justificative. Daca co,isionul nu este prevazut in CIM sau macar intr-un contr de comision atunci e greu de obtinut. O solutie ar fi proba cu martori.
Neavand un temei legal privind acordarea acelui comison va fi foarte greu sa-l obtineti in urma unei sesizari la ITM sau in urma unei actiuni in instanta.
Demisia reprezintă încetarea contractului individual de muncă la iniţiativa salariatului. O astfel de încetare intervine în cazul în care salariatului nu mai doreşte, indiferent de motiv, continuarea raporturilor de muncă cu angajatorul.
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul muncii”
În cazul unor abuzuri ale angajatorului, salariatul poate sesiza Inspecţia Muncii si/sau ITM-ul sau îl poate acţiona pe angajator în judecată
Obligata sa demisionez
Eu.sa
In urma unor schimb de replici cu sefa mi s.a comunicat ca pot pleca si sa nu mai vin si sa ii duc demisia. Eu ce sa inteleg. Ca sunt concediata sau ca plec ... (vezi toată discuția)