avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia lipsei de interes
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia lipsei de interes

Buna ziua . Va rog sa imi spuneti daca un fost angajat al unei societati comerciale da in judecata societatea, atacand o decizie data de angajator(alta decat cea de concediere) poate fi invocata exceptia lipsei de interes de catre angajator? motivat de faptul ca angajatul nu mai are nici un folos practic, chiar daca instanta anuleaza aceasta decizie.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:50, 24 Iulie 2013
Ar fi bine de stiut la ce se refera decizia contestata.
In general, da, se poate invoca o astfel de exceptie.

Personal am invocat cu succes exceptia atunci cand salariatula contestat o decizie de reducere salariala care nu a mai putut fi aplicata pentru ca intre timp contractul de munca a incetat.
Printre condiţiile ce se cer întrunite cumulativ pentru a fi parte în proces – alături de calitate procesuală, capacitate procesuală şi afirmarea unui drept pentru a realizarea căruia calea justiţiei este obligatorie – se numără interesul, în sensul de folos practic urmărit de cel care iniţiază acţiunea civilă. Interesul trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe: să fie legitim, juridic; să fie născut şi actual; să fie personal şi direct.

Excepţia lipsei de interes este un mijloc procesual de apărare prin care se invocă lipsa interesului sau a uneia din cerinţele acestuia cu privire la cererea de chemare în judecată sau la alt mijloc procedural ce intră în conţinutul acţiunii civile (cereri, excepţii, exercitarea căilor de atac, executarea silită).

Excepţia lipsei de interes este o excepţie de fond, absolută şi peremptorie; în cazul în care instanţa consideră că această excepţie este întemeiată, cererea de chemare în judecată (sau, după caz, altă formă procedurală) va fi respinsă ca lipsită de interes.

Interesul asa cum arata art 33 Cod procedura civila, trebuie sa fie legitim, juridic (corespunzator cerintelor legii materiale si procesuale), nascut si actual, personal si direct.
Cu toate acestea chiar daca interesul nu este nascut si actual , se poate formula o cerere cu scopul de a prevenii incalcarii unui drept subiesctiv amenintat sau pentru preintampinarea producerea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.

Pe de alta parte exercitarea unui drept subiectiv fara un interes legitim constituie abuz de drept. Jurisprudenta a calificat abuzul de drept ca fiind o faptă ilicita, savarsita cu vinovatie, in structura careia trebuie sa coexiste cele două elemente, unul subiectiv – reaua credinta si unul obiectiv – deturnarea dreptului de la finalitatea sa.
Decizia atacata se refera la schimbarea locului de munca a angajatului, aceasta a fost data de angajator in luna aprilie si in luna mai angajatul a fost concediat.
Aveti mari sanse pe lipsa de inters daca decizia nu s-a aplicat nici o zi.
Desi teoretic (si in doctrina) exista un interes moral in a anula acea decizie neaplicata, in cazul pe care l-am avut eu instanta a trecut cu usurinta peste acest interes si a respins actiunea ca lipsita de interes practic.
Cred ca a fost mai usor pentru judecator sa respinga astfel, decta sa fi intract in fondul cauzei.

Intr-un alt caz, pentru o decizie care s-a aplicat 5 zile inainte de plecarea salariatului, mi s-a respins exceptia (desi folosul practic pentru cele 5 zile tindea catre nimic, el totusi exista).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)
Lipsa interes invocare exceptie dumitru2000 dumitru2000 reclamantul, in cursul dezbaterilor, solicita obligarea paratului la plata de daune cominatorii in cazul in care paratul nu se va conforma hotararii ... (vezi toată discuția)
Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)