avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Monografie restituire garantie chirie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Monografie restituire garantie chirie

Buna seara,conform contractului de inchirere pentru un spatiu comercial intre doua soc. com.s-a incasat contravaloarea unei chirii drept garantie,emitandu-se o chitanta,la incetarea contractului de inchiriere cum se procedeaza,firma care a incasat garantia o returneaza primind o chitanta ce contine valoarea respectiva.Cum sa opereaza in contabilitate?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 13:20, 27 Iulie 2013
Buna seara,

Daca in contract este prevazut ca garantia sa fie restituita, atunci restituirea se va face fie cu numerar fie prin banca prin inchiderea contului in care aceasta a fost inregistrata initial.

In mod normal in functie de durata contractului, garantia ar fi trebuit inregistrata la chirias in debitul contulului 267, iar la prestator in creditul contulului 167.
Practic la restituire chiriasul va inregistra incasarea garantiei prin formula contabila 512/5311 = 267, iar prestatorul va inregistra restituirea garantiei prin formula contabila 167 = 512/531.

Numai bine
Buna seara,va rog sa-mi explicati,firma care detine spatiul (proprietarul spatiului)daca restitue c/v in lei a garantiei la expirarea contractului de inchiriere,trebuie sa primeasca de la chirias o chitanta cu valoarea respectiva?In contract este prevazuta restiturea garantiei,am inteles formula contabila ce trebuie operata.Va multumesc.
Este normal sa primeasca chitanta de la chirias pentru valoarea garantiei(se presupune ca primeste efectiv suma din chitanta). Operatiunile contabile mentionate de colegul Marian Vasile,se fac numai in baza chitantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie buna executie dena71 dena71 Buna ziua. Am constituit GBE prin deschidere cont la trezorerie (depus numerar direct in cont). Lucrarea nu s-a mai efectuat si beneficiarul lucrarii mi-a ... (vezi toată discuția)
Depunere garantie licitatie PUFACONT PUFACONT am depus la primarie o suma reprezentand garantie licitatie in ce cont o contabilizez, dupa licitatie, primaria imi vireaza bani in cont banca, va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Creditare societate - conturi utilizate felisana felisana Asociatul imprumuta firma cu 20000 lei, depunand suma la banca. Cand inregistrez extrasul suma o trec direct pe contul 455? Iar cand restitui creditul tot ... (vezi toată discuția)