avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare sume restante la întreținere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare sume restante la întreținere

Buna seara.
am o mare rugaminte: mă poate ajuta cineva cu un model de plângere civilă pentru cazul in care un locatari a vândut apartamentul si nu si-a achitat restantele la întreținere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: martady , utilizator 23:48, 26 Iulie 2013
Dar cum a vandut fara sa achite restantele la intretinere? Sau in contractul de vanzare cumparare s-a stipulat ca noul proprietar va achita restantele?
Din cate stiu eu, notarul solicita si o adeverinta de la Asociatia de Proprietari la orice vanzare a unui imobil cu situatia platii cotelor de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
Avocat Draghici Cornelia, Avocat
Nu știu cum a vândut , cred ca a fost înțeles cu președintele , erau vecini ușa in ușa chir prieteni buni . Nu am știut nimic pana acum un an , cand am aflat ne-a dus cu vorba ca plătește săptămâna, luna , viitoare si tot așa , pana cand a venit acum si ne spune ca oricum sunt aproape 3 ani si s-a prescris . M-am interesat cand a plecat si luna viitoare ar fi 3ani. In plus am intrat in posesia unui angajament din partea fostului locatari ca va plăti pana la o anumită data . Din acel angajament am si datele lui de identificare ( CI, adresa, etc ).
Asociatia de proprietari a emis adeverinta necesara la notar in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare?
L nr 230/2007 ART. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie
decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă
dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari.

(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din
partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de
contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub
semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea
numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de
înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.

(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea
proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la
preluarea datoriilor de către cumpărător.

Ce calitate aveti dvs ?
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia care detine autoritatea si competenta sa reprezinte interesele asociatiei de proprietari in instanta...daca presedintele este prieten....si timp de 3 ani nu a desfasurat procedura prevazuta de art 49,50,51 din L nr 230/2007,suma poate fi recuparata direct de la persoana vinovata
Daca el a vandut apartamentul pe baza unei adeverinte semnata de presedintele asociatiei si administrator si in care adeverinta era scris ca nu are restante, desi avea, presedintele si administratorul au facut fals in acte publice si sunt pasibili, pe langa pedeapsa penala, si de plata acestei restante.
Asociatia se poate indrepta in instanta impotriva celor doi (presedinte si administrator) pentru recuperarea acestor restante.

Daca ei au semnat o adeverinta prin care noul proprietar isi asuma restanta, atunci aceasta va fi recuperata de la noul proprietar, indiferent de vechimea sumelor restante.

Dati-ne amanunte mai clare.
Buna ziua
In primul rând va multumesc pentru sprijinul pe care mi-l acordati.
Referitor la cazul prezentat nu știu exact cine i-a semnat acea adeverinta, președintele sau administratorul, se acuza reciproc.
Motivul pentru care eu îl suspectează pe președinte este faptul dl. Nu vrea sa coopereze. I-am cerut de nenumărate ori sa-i trimită somate de plata, răspuns:"am fost la el acasă (cerandu-i adresa spune ca nu o știe, daca vreau îmi da tel. Sa vorbesc cu el.) De fiecare data cand este întrebat rosteste aceeași formula. Săptămâna aceasta cand a fost întrebat din nou, a spus ca oricum datoria s-a prescris. I-am spus sa-i ceara acea adeverinta sa vedem cine ia semnat. Răspuns " nu o mai are "
La ce notar a făcut actele? R: a fost vândut prin banca.
Culmea este ca nici noul proprietar nu plătește intretinerea si nici nu-i de găsit.
De menționat ca si noul si vechiul proprietat au firme de construcții, deci cunoștințe, iar președintele a fost vecin ușa in ușa si angajat o perioada la cel care a plecat.
Problemele nu se opresc aici, dar încercăm sa le luam pe rând. Mai avem fostul administrator cu o lipsa pana la oct. 2012 de 7000 lei, intretinerea neachitata de atunci pana azi. Noul administrator ne spune sa ne luam adio de la sumele datorate de cel care a plecat.....s a m D
Multumesc

Alte discuții în legătură

Recuperare sume lipsa de la administratorul de bloc martady martady Buna ziua, Va rog sa mă ajutati cu câteva informații: Anul trecut in Septembrie s-a constatat ca adm. de bloc are o lipsa in gestiune de 9000 de RON, ... (vezi toată discuția)
Temei legal ptr. solicitare locatar informatii penalizari si restante de la radet si apa nova zawitzky zawitzky Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 34 apartamente care din 2008 nu are nici asociatie de locatari nici de proprietari, neexistand comitet si presedinte. ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)