avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca cu clauza penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca cu clauza penala

Din cate am inteles nu se poate trece intr-un contract de angajare o suma de bani ca "penalizare" in cazul demisiei angajatului.
Cu toate acestea cum trebuie sa reactionez in cazul in care angajatorul a trecut o astfel de suma in contract?
Mai exact contractul prevede ca "in desfasurarea contractului, angajatorul se ingrijeste de adaptarea angajatului si de instruirea acestuia in postul detinut in cadrul companiei, salariatul beneficiind de toate avantajele determinate si rezultate din experienta astfel dobindita. In acest sens angajatul se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 5 ani, de zile si va beneficia de un spor de 5% din din salariul stipulat in CIM. In cazul in care angajatul denunta unilatreal CIM inauntrul termenului de 5 ani acesta se obliga sa plateasca angajatorului daune si interese de 50000 lei sau parte din aceasta valoare proportionala cu cu timpul neservit in folosul angajatorului din cei 5 ani. Suma de 50000 lei corespunde intregii perioade de 5 ani. Prezenta consitituie clauza penala, iar daunele interese astfel stabilite nu trebuie probate de angajator"
Precizez ca sunt la safrsitul perioadei de proba de 14 zile...

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 26 Iulie 2013
Incalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza dincontractul individual de muncă prin care se interzice salariatului săpărăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisapregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, încondiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.

Codul Muncii nu prevede nicaieri posibilitatea legala de a insera in contractul de munca o clauza penala, astfel incit anticiparea daunelor-interese de catre parti este interzisa (Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 1763 din 11 iulie 2012).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate MunteanAndreiMarian MunteanAndreiMarian Buna ziua, Am fost trimis in judecata de fosta firma la care am lucrat pentru clauza de fidelitate care suna cam asa: \\"In cazul in care Angajatul ... (vezi toată discuția)
Articol abuziv in contractul de munca? Andrix89 Andrix89 Buna ziua! La semnarea contractului de munca, angajatorul a stipulat in contract ca nu pot sa renunt la contract (demisie) pe urmatorii 3 ani. De asemenea, ... (vezi toată discuția)
Contract de munca xelu19 xelu19 Buna ziua, Am in contractul de munca urmatoarea clauza : \\"in cazul in care salariatl/ angajatul reziliaza contractul individual de munca inauntrul ... (vezi toată discuția)