Buna ziua!
La semnarea contractului de munca, angajatorul a stipulat in contract ca nu pot sa renunt la contract (demisie) pe urmatorii 3 ani. De asemenea, este stipulata o anumtia despagubire.
Intrebare: 1. Se poate considera o clauza abuziva avand in vedere ca nu am beneficiat de nici o instruire din partea angajatorului?
2. Pot renunta la acest contract fara sa se aplice acea sanctiune?
3. Daca este sa fiu concediat exista reciprocitate la acea clauza? desi nu este specificat negru pe alb acest lucru?
1. Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".
e) salariatul se obligă, sub sancțiunea plății unei despăgubiri angajatorului reprezentând echivalentul a șase salarii brute ale angajatului prin raportare la ultimul salariu să mențină prezentul contract pe o durată de minim 36 de luni.
In practica,s-a statuat ca : "Codul Muncii nu prevede nicaieri posibilitatea legala de a insera in contractul de munca o clauza penala, astfel incit anticiparea daunelor-interese de catre parti este interzisa" (Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 1763 din 11 iulie 2012).