avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articol abuziv in contractul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articol abuziv in contractul de munca?

Buna ziua!
La semnarea contractului de munca, angajatorul a stipulat in contract ca nu pot sa renunt la contract (demisie) pe urmatorii 3 ani. De asemenea, este stipulata o anumtia despagubire.
Intrebare: 1. Se poate considera o clauza abuziva avand in vedere ca nu am beneficiat de nici o instruire din partea angajatorului?
2. Pot renunta la acest contract fara sa se aplice acea sanctiune?
3. Daca este sa fiu concediat exista reciprocitate la acea clauza? desi nu este specificat negru pe alb acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 19 Aprilie 2016
1. Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

2. Puteti posta exact cuprinsul acelei clauze?
e) salariatul se obligă, sub sancțiunea plății unei despăgubiri angajatorului reprezentând echivalentul a șase salarii brute ale angajatului prin raportare la ultimul salariu să mențină prezentul contract pe o durată de minim 36 de luni.

Multumesc de raspuns.
Aceasta clauza trebuie anulata in instanta , daca angajatorul nu renunta la ea.
Care este posibilitatea sa pot pierde in instanta? in cazul in care angajatorul nu renunta.
Este greu de apreciat asa ceva.

In practica,s-a statuat ca : "Codul Muncii nu prevede nicaieri posibilitatea legala de a insera in contractul de munca o clauza penala, astfel incit anticiparea daunelor-interese de catre parti este interzisa" (Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 1763 din 11 iulie 2012).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termeni și obligatii in contractul individual de munca Gică_46 Gică_46 Lucrez in Suedia detașat de la o firmă din România.Firma Românească cu care am încheiat contractul de munca a stipulat in contractul de munca ca in cazul ... (vezi toată discuția)
Perioada fixata de angajator Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, Un angajator poate fixa o perioada pentru angajat in care lui sa ii fie interzis sa paraseasca locul respectiv de munca? De exemplu, o persoana ... (vezi toată discuția)
La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării ... Oana1812 Oana1812 La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării anumitor posturi (prin concurs) salariații sa aibă o clauza prin care mimim 2 ani sa nu ... (vezi toată discuția)