avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier usor. Va rog, dati-mi un sfat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier usor. Va rog, dati-mi un sfat

Buna ziua.Din pacate saptamana trecuta in timp ce treceam cu masina intr o localitate chiar in apropierea trecerii de pietoni o minora,a iesit rapid din curte,nevazand-o si s-a lovit de partea laterala a masinii,mai exact de usa si de oglinda masinii.Tanara a avut doar cateva zgarieturi.A venit Ambulanta,apoi am mers la Politie pentru declaratii.Tanara a stat internata in spital 4 zile deoarece dupa acest mic accident a fost putin speriata,recunocand ca nu s a asigurat nici ea in momentul in care a iesit din curte.Masina mea s a ales cu micii avarii,respectiv oglinda s a spart si s a indoit usa si putin,aripa.Costul reparatiilor se ridica la aproximativ 450-500lei.Am discutat cu mama fetei pentru a ne impaca pe cale amiabila si nu e hotarata la ce suma de bani sa mi ceara.tin sa mentionez ca,culpa nu e doar a mea,deoarece ea a iesib brusc din curte si s a lovit de masina mea.Apoi am mers cu politia la rar si s au descoperit mici problem la sistemul de directive.tin sa mentionez ca itp ul masinii eu l am facut in noiembrie anul trecut apoi am mers periodic la mechanic ptr.a verifica starea masinii si nu mi a spus ca as avea problem la sistemul de directie.ce trebuie sa fac in acest caz?se poate incepe urmarirea penala asupra mea?cate luni voi avea suspendat permisul?daunele masinii mele trebuie sa le support doar eu,tinand cont ca accidental nu s a produs doar din vina mea?Va rog ajutati-ma cu un sfat,deoarece e prima data cand ma lovesc de o astfel de problema.Multumesc din suflet.:(
Cel mai recent răspuns: emilyB , utilizator 13:44, 21 Septembrie 2018
multumesc.indicat este dupa ce primesc decizia Parchetului sa fac cerere pentru reducerea termenului de suspendare a permisuluiu?oare imi va fi aprobata cererea?Din punctul d voastra de vedere procurorul care se icupa de caz imi va da NUP?Politistul care s a ocupat de ancheta mi a spus ca nu se va pune problema inceperii urmaririi penale deoarece astfel de accidente usoare,cu victima se intampla foarte des,si nu sunt cazuri complexe.important este a reusesc sa conving mama fetei sa ia mai repede o hotarare deoarece ea spune ca ne intelegem dar ca inca nu s a hotarat,probabil se refera la valoarea sumei de bani pe care sa mi o ceara.Fata s a externat vineri si inca nu a mers la IML.la cat timp dupa externare trebuie sa mearga la IML,ptr.a scoate certificatul medico-legal?exista un termen limita de la externare?mersi.
Daca numaru lde zile de ingrijire medicala sunt sub 10 atunci se va dispune NUP chiar daca victima depune plangere penala.
Daca numarul de zile depaseste 10 atunci problema se complica, trebuie sa existe impacarea partilor ptr a nu se incepe urmarirea penala.
Mergeti cu victima la asigurator sa stabileasca o suma de despagubire ptr a se inchide dosarul.
Daca pretentiile victimei sunt exagerate se poate considera ca se urmareste imbogatirea fara temei legal. Probabil ca acum mama victimei incearca sa afle cate sute de mii de euro sa ceara drept despagubiri.
Oricum dosarul se va inchide pe latura penala ptr ca nu sunt depasite nr de zile de ingrijire medicala si atunci victima va trebui sa deschida dosar pe latura civila ptr despagubire, caz in care chemati asiguratorul in garantie.
Daca mama victimei nu intelege sa incheiati pe cale amiabila nu va ramane decat sa o lasati sa solicite ce doreste.
Este cale lunga pana la dobandirea unor bani chiar si dintr-un accident nefericit.
Atrageti-i atentia ca si fata are o culpa in producerea accidentului astfel ca pretentiile nu pot fi foarte mari.
In cazul in care se constata o culpa comuna ii puteti solicita si dvs. daune ptr prejudiciul produs in urma accidentului.
Dvoastra asteptati solutia de la procuror dupa care va puteti recupera permisul dupa 90 sau 30 de zile daca va fi cazul sau imediat, functie de decizia procurorului.
Pana atunci va trebui sa solicitati prelungirea cu cate 30 de zile a dovezii cu drept de circulatie.
Fara doar si poate culpa e si a fetei,care in cateva luni va deveni majora.Nu cred ca vor fi mai mult de zece zile de ingrijiri medicale tinand cont ca fata are doar julituri la mana,la picior si putin la frunte,acestea aparand in momentul in care ea s a lovit de usa si oglinda masinii si a cazut.si reparatia masinii mele costa in jur de 450-500 ron deci nu e o suma foarte mica avand in vedere ca sunt doar studenta,si nu am o stare finaciara foarte buna.ma intristeaza si mai mult faptul ca mama fetei desi pare un om de buna credinta si a spus ca nu a mers si nu va merge la IML,nu se decide ce suma de bani doreste,ci imi spune ca ne intelegem si ca nu a luat inca o hotarare.Nu stiu...Cum sa mai procedez sa fie bine?
Nu mai procedati in niciun fel. Dvs. vedeti-va de vacanta si lasati-o pe mama victimei sa se framante cat sa 'stoarca". Cand se va hotari mergeti cu ea la asigurator iar intre timp dvs. mergeti sa va prelungiti dovada cu drept de circulatie. Atentie, solicitarea de prelungire trebuie sa o faceti inainte de expirarea periaodei de 30 de zile. Nu va mai faceti atatea probleme, a fost doar un accident, bine ca nu a fost mai rau, maini sau picioare rupte, coma, chestia din astea care trec ingrijirile peste 10 zile si complica problema. Nu veti primi nicio condamnare, nici macar cu suspendare, problema este la asigurator care va trebui sa negocieze cu victima cuantumul unei despagubiri luand in calcul si eventuala culpa a victimei. Nu mai deschideti alte topicuri legate de acest accident, puteti pune intrebari in acelasi topic. Trimiterea dosarului la procuror si cercetarea poate dura si un an, functie de cat de aglomerat este procurorul respectiv. De regula au prioritate dosarele in care au rezultat decese sau rani mult mai grave decat niste julituri. Trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa nu disperati, cazul este destul de simplu ptr un procuror.
Va multumesc din suflet ptr.faptul ca mi-ati raspuns si ca m-ati ajutat cu sfaturi,d-le "cyan".

Alte discuții în legătură

Accident rutier mina2605 mina2605 Am avut un accident rutier, am lovit o persoana pe trecerea de pietoni, fara nici o vatamare corporala pentru pieton si masina, trecand pe culoarea galbena a ... (vezi toată discuția)
Accident la trecerea de pietoni - victima doreste o suma mai mare de bani bm41 bm41 in data de 25ale lunii circulam pe un bulevard in localitatea unde domiciliez.la o trecere de pietoni,am orpit,in fata mea aflandu-se un alt autoturism care ... (vezi toată discuția)
Retinere permis mmsavu mmsavu Buna Ziua Anul trecut am fost implicat intr\'un accident rutier soldat cu vatamare de persoana asa cum scrie si pe dovada ulterior data la fata ... (vezi toată discuția)