avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,
o mama are 2 copii din 2 casatorii diferite;primul copil din prima casatorie locuieste de mic la bunicii tatalui,deci a platit pensie alimentara pana la 25 ani.
al doilea copil a crescut cu mama de mic copil;
in cazul cand mama decedeaza,cat este procentul care ii revine din apartartamentul mamei(proprietate personala);despagubirea catre primul copil se poate face si in timpul vietii de catre mama?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
kisslivia, utilizator
Daca mama decedeaza,imobilul se imparte la ambii copii.
Daca mama inca e in viata,poate sa faca ce vrea cu imobilul,poate sa faca un testament in care sa specifice ca dupa moartea ei,lasa imobilul numai la copilul caruia vrea sa-i dea.
Cote egale intre ambii copii.

Copiii sunt mostenitori rezervatari si nu li se poate inclaca rezerva succesorala chiar daca aceasta va face testament in favoarea unuia dintre copii.
buna ziua,
nu inteleg....daca primul copil a trait de la varsta de 2 ani cu bunicii,si timp de 25 de ani nu s-a intalnit cu mama naturala,deci...nici nu stie unde locuieste mama....el are drepturi egale la succesiune cu al doilea frate vitreg dupa mama ?adica....nu a batut un cui in casa mamei...si el poate avea pretentia la mostenire?
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
kisslivia, utilizator
.... "batutul unui cui in casa mamei" nu are legatura cu dreptul la mostenire!

Pentru cel ce a "batut un cui in casa mamei" exista posibilitatea obtinerii contravalorii acelui "cui batut in casa mamei" de la cine este proprietar.

De regula te apuci sa "bati un cui" in imobilul ce il ai in proprietate... este riscul celui ce "bate un cui " in ceea ce nu detine in proprietate.

dar v-ati gandit ca acel copil care a trait de la 2 ani la bunici si-ar fi dorit si el sa creasca la sanul mamei ca si dumneavoastra ? de ce sa fie privat acum de drepturile lui ?.chiar daca mama va lasa odorului sau testamant nu va putea sa-i incalce rezerva deci tot va avea drept la ceva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Mostenire denis01 denis01 Ma confrunt cu o problema delicata ,mama mea doreste sa se casatoreasca cu un barbat divortat si sa-l urmeze in casa acestuia .Acest barbat are din prima ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unui minor IsopeascuDaniel IsopeascuDaniel Va rog sa-mi explicati daca un testament,intre bunic in viata si sanatos mintal si nepot minor(1 an varsta),poate fii atacat de catre parintii minorului ... (vezi toată discuția)