avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trebuie sã anunþ la casa de pensii cã nu îmi ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trebuie sã anunþ la casa de pensii cã nu îmi continui studiile ºi nu mai îndeplinesc, astfel, condiþiile pentru a beneficia de pensie de urmaº?

Daca ma inscriu la o scoala postliceala iar pe parcurs abandonez, trebuie sa anunt la Casa de Pensii ca am renuntat? Primesc pensie de urmas.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:27, 31 Iulie 2013
1. Nu trebuie sa anuntati la Casa de Pensii, veti primi pensie de urmas pana inclusiv in luna septembrie acest an.

2. Daca nu duceti adeverinta ca urmati cursurile unei forme de invatamant se suspenda plata pensiei incepand cu data de 1 octombrie.
Potrivit art. 119 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ”pensionarii sistemului public de pensii sunt obligaţi să comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, în evidenţele căreia se află, orice schimbare în situaţia proprie, de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care i-a fost stabilită sau i se plăteşte pensia, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia.”

Un beneficiar de pensie de urmaș este tot un pensionar al sistemului public de pensii. Prin urmare, acesta are obligația legală să aducă la cunoștința casei de pensii orice modificare a condițiilor care au generat stabilirea și/sau plata pensiei, de natură să conducă la suspendarea sau la încetarea plății pensiei de urmaş.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutirea de la plata a pensiei de urmas incasata necuvenit mihai86 mihai86 Buna ziua, In momentul de fata casa de pensii imi trimite luna de luna pensie de urmas desi am depasit varsta de 26 de ani. Nu am facut o sesizare in acest ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaș în cazul cãsãtoriei CarmenRotaru3 CarmenRotaru3 Am 23 de ani, sunt studentă la masterat și pensionară de urmaș în urma decesului tatălui meu. Știu că pot primi pensia până la vârsta ... (vezi toată discuția)
Restituire bani casa de pensii daniel1948 daniel1948 Buna ziua Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea ... (vezi toată discuția)