Buna ziua,
In momentul de fata casa de pensii imi trimite luna de luna pensie de urmas desi am depasit varsta de 26 de ani. Nu am facut o sesizare in acest sens pana acum insa as vrea sa o fac. Problema e ca si daca ar trebui, nu as avea de unde sa restitui suma incasata necuvenit ( s-au strans aprox 6000 euro pe parcursul a 2 ani si ceva).
Conform articolului 84 alin b din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se stipuleaza
"Copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;".
Am indeplinit aceasta conditie, urmand ciclul de master in acea perioada.
Am gasit legea 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii care din cate inteleg eu, s-ar aplica si in cazul meu, dar am nevoie de o parere avizata.
Din punctul meu de vedere nu ma incadrez la articolul 2 care stipuleaza
"Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligaţiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activităţi independente, nu fac obiectul scutirii de la plată şi al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi."
deoarece in legea pensiilor nu scrie nicaieri ca trebuie sa anunt eu ca am facut 26 de ani.
Ce ma sfatuiti sa fac ?