avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor de costuri pentru caldura

Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei nr. 933 / 2004 (privind contorizarea consumatorilor de energie termica):
- Legea 325 / 2006, art. 29:
"(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.";
- HGR 933 / 2004, art. 1:
"(2) Măsurarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivel de branşament de imobil sau de scară şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturării, sunt obligatorii.
(4) În cazul păstrării distribuţiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum se stabileşte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termică montate pe branşamentul de agent termic, respectiv pe branşamentul de apă caldă de consum. Repartizarea costurilor şi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încălzire din fiecare apartament din condominiul branşat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apă caldă montate pe racordurile la instalaţia interioară de utilizare a fiecărui apartament."?
In caz ca prevederile de mai sus sunt inca in vigoare, consider ca ele stabilesc clar, fara echivoc, obligatia montarii de repartitoare la toti proprietarii racordati la un sistem centralizat de furnizare a energiei termice cu distributie "pe verticala". (respectarea normelor tehnice aplicabile fiind, evident, subinteleasa). Dar, din cate am observat citind despre subiect pe internet, de multe ori nu se respecta aceste obligatii. Exista prevederi legale contrare celor de mai sus? Un exemplu de astfel de prevederi ar fi cele ale art. 1, al. 7, din Ordinul ANRSC nr. 343 / 2010 (Norme tehnice de repartizare a consumurilor de energie termica):
"(7)Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei Norme tehnice."?
Conform legii 325 / 2006 si HGR 933 / 2004, pentru proprietarii racordati la sistemul centralizat de incalzire procentul de contorizare nu ar trebui sa fie 100% si renuntarea la repartitoare neaplicabila?
P.S. Scuze pentru textul lung! Sper sa aveti rabdare sa cititi si sa raspundeti!
Cel mai recent răspuns: stanciu4444 , utilizator 12:46, 24 Ianuarie 2020
Este suficient 43 de semnaturi din 60? aveti o adresa de mail sau un numar de telefon sa imi spuneti va rog cum a-ti procedat?
Sunt suficiente 31 de semnaturi in cazul dvs.

Va spun aici cum am procedat:

1) M-am pus deacord cu o mare parte din vecini, am fost la presedinte si i-am propus sa faca sedinta pentru ca sa discutam renuntarea la repartitoare. Acesta m-a refuzat si mi-a trantit usa in nas.

2) Am mers acasa, am scos 2 hartii a4 la imprimanta cu anunt de CONVOCATOR adunare generala in data x la ora y si le-am lipit la ambele intrari in scara blocului. (asociatia noastra are o singura scara)

3) S-au prezentat aproximativ 40% dintre locatari la sedinta unde s-au hotarat:
- renuntarea la repartitoare
- schimbarea presedintelui (am avut un inlocuitor mai tanar cu o mentalitate mai "proaspata")

4) Pana la restul de 50% + 1 , am mers la vecinii neprezenti cu PV-ul + anexa si ne-au dat semnaturi.

5) Dupa toate acestea, administratorul a anuntat firma de citit repartitoare ca renuntam la serviciile lor incepand cu luna curenta.


Pare descurajator la inceput insa in viata am invatat ca daca-ti doresti cu adevarat ceva, chiar poti sa ai acel ceva.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
stanciu4444, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit mihaip2 mihaip2 Buna ziua, Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)