avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru si intabulare imobil dobandit in urma unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru si intabulare imobil dobandit in urma unui contract de intretinere

Vreau sa fac cadastru si cartea funciara unei case,ca si acte am un ,,contract de intretinere",tata a decedat,mama este in viata,ca si acte pentru intocmirea cadastrului si a cartii funciare mi se cere: copie legalizata contract de intretinere,copie legalizata certificat de deces al tatalui,copie buletin al mamei si copiile de pe buletinul meu si al sotiei.

Vreau sa stiu daca este in regula sa se ceara copie dupa certificatul de deces al tatalui si copie dupa buletinul mamei in conditiile in care contracul de intretinere este pe numele meu si al sotiei.

Tatal meu mai are copii din prima casatorie,spuneti-mi va rog daca acest contract de intretinere poate fi atacat de ceilalti mostenitori.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 08:57, 30 Iulie 2013
Daca ati respectat obligatiile din contractul de intretinere, asa cum au fost ele stabilite, nimeni nu va poate anula acest contract.
Da, este corect sa vi se ceara copii legalizate dupa certificatul de deces ala tatalui si dupa buletinul mamei pentru ca, in baza contractului de intretinere, cei doi au un drept de ipoteca legala asupra imobilului, drept prevazut chiar de Codul civil. Iar o data cu inscrierea dreptului de proprietate in favoarea dvs., se va inscrie in partea a III-a a CF si aceasta ipoteca legala. Iar copie dupa certificatul de deces vi s-a cerut tocmai pentru a nu se mai mentiona in CF su tatal dvs., doar mama... Iar copie dupa BI al mamei vi s-a solicitat pentru ca se va inscrie in CF un drept real in favoarea ei, adica dreptul de ipoteca legala.
Mama poate renunta la inscrierea ipotecii in cartea funciara,din 2012 de la moartea tatalui sta impreuna cu noi, casa a parasito,vrem sa o vindem pentru ca se degradeaza.

Multumesc,
Da, mama poate solicita radierea din cartea funciara a ipotecii legale printr-o declaratie notariala de renuntare la dreptul de intreţinere, respectiv de radiere a ipotecii inscrise in favoarea sa. Notarul care va autentifica declaratia va trimite personal cerere ala OCPI, iar tariful este de 60 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabularea aprtamentului la mansarda cu ipoteca de rang i si interzicere pentru instrainare si grevare intabulare intabulare Buna ziua, In urma cu 4 ani , am cumoarat in rate ( printr-un contract de antepriza in asteptare ) un apartament cu 1 camera la mansarda unui bloc . ... (vezi toată discuția)
Inadvertenta la contractul de intretinere, ipoteca legala ContSters4579 ContSters4579 ...daca la renta viagera legiuitorul a stabilit un drept de ipoteca legala in favoarea celui ce instraineaza bunul la intretinere nu a stabillit acest lucru ci ... (vezi toată discuția)
Scoatere persoana decedata din contract vanz-cump stressy stressy Buna ziua, V-as ruga sa ma indrumati unde tb sa merg ca sa rezolv urm problema: acum vreo 6 ani bunicul meu a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu ... (vezi toată discuția)