avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere a CASJ Brasov
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere a CASJ Brasov

Am primit acasa o decizie de impunere in suma de vreo 536 ron care cuprinde impunerea pe anu 2011,dobinda si penalitati in situatia in care eu sint plecat din tara din 2008 si nu am realizat venituri nici macar un leu singura raportare a lor este economiile din banca,cum de este posibil asa ceva sa nu fii anuntat ca datorezi ceva pentru un serviciu pe care nu l-am avut calculat pe un venit pe care nu l-am avut si am rezidenta,locuiesc in alta tara stau in italia din 2008 am rezidenta italiana asta este un mare abuz platesc in tara toate impozitele pe care le datorez si de care sant instiintat din timp sa nu se ajunga la penalitati sa mai platesc si asigurari de sanatate de care nu beneficiezi este o mare hotie acum intrebarea mea este ce trebuie sa fac in cazul asta ca nu am de gand sa platesc asa ceva mai ales ca si aici in italia am ramas fara servici din ianuarie 2011 deci nu am venituri de nicaeri situatia este dramatica mai ales ca am o varsta ce nu prea imi da sanse la un loc de munca deci ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: koop27 , utilizator 18:44, 24 Octombrie 2013
Probabil ca inainte de a pleca ati avut o PFA pe care ati uitat s-o radiati de la ORC.
buna ziua,da am avut un pfa pe care am radiato in 2009 am depus si documentele la cas cu toate acestea am primit in continuare aceste decizii de executare care ma obliga sa platesc contributie cas la salariu minim pe economie in conditile in care nu am un servici si nici alte activitati din care sa realizez venituri si acum ma aflu in situatia in care sint somat sa platesc nu stiu cum sa rezolv aceasta problema ce mi se pare ca este abuziva avand in vadere ca din 2008 eu sant rezident italian si nu am avut nimic nici o activitate in romania am doar depozitele de economii la care se face referire(venituri din dobinzi)care nu sint atat de mari cum au facut ei impunerile,dobanzile insumand aproximativ 300 euro si ei mi-au calculat la un venit de 8080 de ron.Mentionez ca economiile facute acele depozite sant constituite din salarii in strainatate o parte si o parte pe care i-am avut inainta de a pleca in strainatate de la mama mea care avut niste bani si ia impartit la toti frati.Intrebarea mea este cum pot rezolva aceasta problema mai ales ca nu stau in tara si imi este destul de greu si este foarte costisitor sa ma intorc in tara doar pentru aceasta problema,ar trebui sa platesc su dupa acei sa ii dau in judecata sau sa nu tin cont acea somatie cu executarea silita ce nu stiu ce inseamna asta.
PS:Anul trecut mi-au anulat cu prezentarea contractului de munca din italia dar acum acel contract nu mai este valabil pentru ca sa inchis firma si am tracut in somaj care sa terminat si acela si de un an si jumatate sint fara servici si situatia nu se amelioreaza,si daca trebuie sa platesc ce drpturi am eu pentru acei bani?beneficiez de asigurare aici unde locuiesc in italia?
cu respect va multumesc tuturor celor ce ma pot sfatui .
In Legea nr. 95 din 2006 avem:



SECTIUNEA 1
Persoanele asigurate

ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.
(2) Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.



Mai sus am descris cine este asigurat. Acesta trebuie sa plateasca o contributie care, conform aceleiasi legi este:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.



Avand in vedere ca sunteti rezident in Italia, nu sunteti asigurat in Romania si, ca urmare, nu datorati contributia.

Deci, mergeti la CAS, spuneti-le ca sunteti rezident italian si vi se vor anula acele contributii.
Multumesc de raspuns insa ei spun ca doar cu o adeverinta de la locu de munca din italia poate anula decizia de impunere anul trecut dupa cum vam spus mi-au anulato cu prezentarea contractului de munca italian dar in fiecare an se intampla la fel ei fac decizii si eu trebuie sa vin in tara sa pierd timp si bani sa dovedesc ca stau in italia si nici nu accepta dovada clara de rezidenta(cartea de identitate italiana impreuna cu certificatu de rezidenta eliberat de primaria locala unde am rezidenta) ei vor o adeverinta de la locu de munca ceea ce nu pot prezenta pentru ca de cand cu criza firma sa inchis si nu mai am un loc stabil de munca deci este imposibil de a prezenta asa ceva si mai pui si cheltuielile care fac aproape imposibil de a veni si rezolva problema si atunci ce se poate face sa nu mai emita decizii de impunere, unde sa ma adresez cu o plangere ceva,pentru ca ei vor continua cu cresterea sumei datorate prin aplicarea de dobanzi si penalitati si intro zi ma voi trezi tarat prin tribunale,ma tem ca tocmai de asta se abuzeaza cine pica pica asa mai incaseaza niste bani necuveniti.
Deci pana gasesc o rezolvare sant obligat sa platesc ca sa nu pierd mai mult.
Multumesc si daca aveti si alte solutii le astept.

Buna ziua.Am si eu aceeasi problema cu decizia de impunere,primita in luna iulie 2013.Ma uimeste faptul ca desi suntem plecati din tara din 2003,tot in italia,si noi avem rezidenta,am primit aceasta decizie exact cu aceleasi sume,ma refer la dobanda si penalitati 536lei pt niste dividende cu suma de 8080lei.Aceeasi soarta o am si eu,adica nu am alt venit,am fost la institutie de stat,la financiar, am scos adeverinta cu adevaratele dividende care le am pe anul 2012 adica 28lei si nu 8080lei,le-am dus adeverinta crezand ca-mi va face un calcul pt adevarata suma ce o am din dividende.Mi-au spus ca tot trebuie sa platesc suma de 536lei pt ca sunt cetatean roman cu domiciliul in romania,aceasta suma se va anula daca duc un formular E104 ca precum sunt asigurat in alta tara europeana(chiar daca nu inteleg logica,ori cetatean cu domiciliul in romania ori asigurat in alta tara europeana)Aici am fost sa cer formularul dar eu sunt casnica si nu pot elibera acest formular.Am fost sfatuita de cei din italia sa arat cardul european de sanatate care este ca o dovada de asigurat.Acasa le-am aratat buletinul cu rezidenta din italia,cardul european de sanatate,nici nu vor sa auda.Ce as putea sa mai adaug la dosar sa-i fac sa accepte ca ei au gresit.Chiar daca par o persoana fara etica dar nu as vrea sa platesc pt greselile altora.Va multumesc anticipat pt un raspuns

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere a casj brasov TanaseClaudia TanaseClaudia Buna ziua.Am si eu aceeasi problema cu decizia de impunere,primita in luna iulie 2013.Ma uimeste faptul ca desi suntem plecati din tara din 2003,tot in ... (vezi toată discuția)
Cass pentru venituri din dobanzi bancare persoana cu rezidenta in italia asbinvest asbinvest Buna ziua ! Sunt persoana cu rezidenta in Italia si cu servici pe baza de contract in Italia , orasul Milano de peste 8 ani de zile iar in Romania , loc. ... (vezi toată discuția)
Formularul s1 Maya1951 Maya1951 Buna ziua. Va deranjez cu urmatoarea intrebare :Sant cetatean Roman, cu dubla cetatenie romana - italiana. Sant pensionata in Romania si primesc pensie si in ... (vezi toată discuția)