avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este admisibila actiunea in contencios administrativ ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este admisibila actiunea in contencios administrativ daca procedura prealabila a fost indeplinita dupa termenul de 30 de zile?

Salut,


Am de recuperat o taxa de timbru de mediu si ma confrunt cu o problema in ceea ce priveste procedura prealabila prevazuta de Legea 554/2004. Este admisibila actiunea in contencios administrativ daca procedura prealabila a fost indeplinita dupa termenul de 30 de zile prevazut de art. 207 Cod proc. fiscala? :(
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:21, 10 August 2013
Da, procedura prealabila poate fi indeplinita in termenul de 5 ani care incepe sa curga din prima zi a anului urmator celui in care s-a platit taxa de timbru de mediu. A se vedea OMFP 1899/2004, CAPITOL I art. 3 (1)
Trimiterea la OMFP 1899/2004 despre care faceti mentiune nu ajuta decat in cazul in care s-a obtinut o hotarare judecatoreasca, prevederile ordinului stabilind in detaliu procedura de restituire. Intrebarea privea existenta posibilitatii admiterii cererii de catre instanta de contencios administrativ in cazul in care contestatia nu mai este posibila din cauza interventiei sanctiunii decaderii instituita de art. 207, al. 1) C. proc. fiscala.
Cu alte cuvinte ma intereseaza inceputul procedurii nu sfarsitul ei :).
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic
:) Păi dacă a intervenit decăderea, nu mai putem discuta despre acţiune admisibilă în contencios administrativ. Sunt sigură că ştiţi şi dvs. asta.

Procedura prealabilă este o condiție de exercitare a dreptului la acțiune, art. 193, alin. (1) Cod procedură civilă dispunând următoarele: ”sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.”

Art. 185, alin. (1) Cod procedură civilă prevede că, atunci când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Or, Codul de procedură fiscală nu dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea unei decizii de imputare cartiano45 cartiano45 Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea legala de a contesta o decizie de imputare? Mentionez ca decizia de imputare s-a facut conform art. 141, alin. 7 ... (vezi toată discuția)
Unde pot fi atacate actele ilegale emise de anaf? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua ! Asi dori sa atac niste acte emise de ANAF prin care am fost obligat sa platesc impozit dintr-o grseala a acestora. Acest lucru m-a si prejudiciat ... (vezi toată discuția)
Recuperare timbrul de mediu tudor_1988 tudor_1988 Am platit timbrul de mediu la doua masini care sunt vandute si detin acte doveditoare pentru platirea acestuia. Pot recupera acesti bani din moment ce nu mai ... (vezi toată discuția)