avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am pierdut irevocabil, ce mai pot face?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am pierdut irevocabil, ce mai pot face?

rog daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi.in urma procesului de divort instanta a hotarat ca domiciliul celor doi copii pe care ii am sa fie la mama lor;Precizez ca pe toata perioada procesului copii au locuit la mine si mama lor nu a contribuit cu nimic la cresterea lor,mai mult le incaseaza si alocatia de stat.am pirdut pe fond si in recurs instanta a hotarat ca copii sa ste la mama ,custodie comuna si eu sa platesc pensie alimentara de la data intentari procesului.Am facut si apelul la galati in care am spus ca am copii in intretinere si am suportat toate che;ltuielile eu,ca mama lor a plecat din tara si a venit doar la apel si pleaca iar,iar instanta a respins apelul ca nefondat.hotararea irevocabila este data de doua luni ,mama lor este plecata din tara iar eu am de platit pensie ptr copii din urma si cheltuieli de judecata si copii s-ai intretin .daca imi poate cineva da un sfat cu ce as putea face va foarte multumesc 'varsta copiilor e de 8 si 9 ani si sant doar in intretinerea mea din februarie2012.
Cel mai recent răspuns: mirel45 , utilizator 21:15, 5 August 2013
In legaura cu procesul de divort pierdut irevocabil nu mai aveti ce face! (de asta se si numeste hotararea irevocabila). Nu are rost sa va complicati cu exercitarea cailor extraordinare de atac (revizuire si contestatie in anulare) pentru ca nu va incadrati in motive, pierdeti timp si bani.
Acum sa mentionam si aspectele pozitive...
Daca lucrurile stau asa cum spuneti dumneavoastra, adica pe fosta sotie nu o intereseaza copii desi au trecut 2 luni de cand s-a terminat irevocabil procesul si nu a venit sa ii preia... puteti oricand sa incepeti un nou litigiu avand ca obiect stabilirea locuintei minorilor la dumneavoastra si obligarea ei la plata contributiei pentru crestere si educare. In aceasta materie nu poate fi retinuta autoritatea de lucru judecat (numai pentru divort nu mai aveti ce face, dar bnuiesc ca nici nu va mai intereseaza aspectul).
Puteti dovedi ca imprejurarile avut in vedere de instanta care a solutionat primul dosar s-au schimbat, ca mama copiilor manifesta dezinteres in cresterea si educarea acestora, nu se preocupa de intretinerea acestora... etc.
Sper ca ati expus situatia cu sinceritate si sa nu fiti in ipoteza in care fosta sotie doreste sa ia copii si dumneavoastra va opuneti, pentru ca veti ajunge sa fiti executat silit.

In legatura cu cheltuielile de judecata, acestea trebuiesc platite.
Pensia o datorati si dumneavoastra pana in momentul in care veti introduce pe rol noul dosar (in functie si de rezultatul acestuia).
Eu nu mi-as face giji deosebite pentru faptul ca nu ati platit. daca va ganditi la vreo plangere penala din partea sotiei (pentru abandon de familie) nu cred ca e cazul, cata vreme copii sunt in ingrijirea dumneavoastra nu va incadrati in continutul legal al acestei infractiuni.
Singurul lucru la care va expuneti ar fi acela de a fi executat silit, dar si asa... puteti face contestatie la executare.
Mai mult decat atat, din punctul meu de vedere sotia savarseste infractiunea de abandon de familie (art. 305 Cod penal) in varianta parasirii minorilor, cata vreme locuinta acestora a fost stabilita la ea.

Eu zic sa mai lasati sa treaca doua-trei luni si apoi sa initiati un nou proces prin care sa solicitati stabilirea locuintei copiilor la dumneavoastra si obligarea fostei sotii la plata pensiei de intretinere (contribuitiei la cheltuielile pentru crestere si educare).

Succes!
va multumesc mult ptr raspuns,lucrurile asa stau ,ma interesa daca acum fiind vacanta judecatoreasca pot intenta proces in perioada asta si care ar fi calea cea mai rapida?am intreles ca ar fi ceva de genul hotarare presidentiala si ca asa sar rezolva lucrurile mult mai repede.copii chiar nu au primit nici macar un telefon de la mama lor din pacate si as vre sa rezolv cat mai repede ca in septembrie incep scoala.va multumesc din suflet ptr sfaturi si va doresc multa sanatate
Stimat forumist,

Eu unul vă sfătuiesc să mai așteptați. O nouă acțiune este necesar să aibă ca motivare schimbarea condițiilor care au generat hotărârea pronunțată anterior.

Ordonanța președențială nu îmi apare ca o opțiune în cazul dvs.

Cu stimă.
scuze de insistenta dar ma gandesc ca prin prisma faptului ca hotararea data de tribunal nu poate fi pusa in practica nu este un motiv intemeiat.ma pot trezi ca dupa 5 luni se gandeste fosta sa vina in tara si sa ia copii si pe deasupra sa ma puna s-ai si platesc pensie pe toata perioada asta,multumesc mult
Nu e cazul de ordonanta presedintiala! Pe aceasta cale procedurala instanta dispune masuri vremelnice (provizorii) pana la solutionarea fondului cauzei, in cazuri urgente, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea une pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari. Cata vreme copii sunt la dumneavoastra nici nu vad ce ati putea sa cereti pe calea ordonantei presedintiale.

Si eu sunt de parere sa mai asteptati o perioada. Trebuie sa dovediti ca s-au schimbat imprejurarile avute in vedere de instanta care a pronuntat divortul. Ori imprejurarile nu se schimba de pe o zi pe alta. Eu as zice minim sase luni intre momentul ramanerii irevocabile a hotararii de divort (prin care s-au solutionat si capetele de cererii accesorii privind copii) si momentul la care veti introduce o nou actiune pe dreptul comun (nu pe calea ordonantei presedintiale).

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala de incredintare a minorului mihaoa mihaoa Buna ziua. Se poate depunde o ordonanta presedetiala de incredintare a minorului daca nu am depus inca dosarul de divort? Sotul meu a parasit domiciliul de o ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu conjugal masterflo masterflo Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o mica lamurire in urmatoarea speta: O familie cu 3 copii, mama pleaca la munca in strainatate, tatal ramane cu copii ... (vezi toată discuția)
Reducere cota pensie întreținere carolmihai carolmihai Buna ziua, am fost obligat de instanța sa achit o pensie in cota de 25% din salarul minim pe economie ptr cei 2 minori. După divorț m-am ... (vezi toată discuția)