Buna ziua,de curand am achizitionat un imobil prin credit ipotecar,care avea restante la intretinere.Asociatia de proprietari a contractat o firma de recuperare debite carea a actionat in instanta proprietarul insa acesta a restituit o parte din suma pentru a nu merge mai departe.La vanzarea imobilului a avut nevoie de o adeverinta de la ascoiatia de proprietari pntru vanzare care i-a fost eliberata cu specificaia datoriei care urmeza sa o achite la intrarea anior in cont.
La nota contractul de vanzare cumparare l-am incheita stipuland in contractul de vanzare cumparare datoria respectiva si termenul de achitre adica 30 zile lucratoare.
Cele 30 zile termen satbilit au trecut iar vnzatorul nu si-a achiat datoria.
Administartorul blocului face presiuni aupra noului proprietar impreuna cu firma de recuperare debite,pentru a achita el datoria fostului proprietar,invocand fel si fel de pretexte cel mai grav fiind cel cu amenintarea cu pierderea locuintei din cauza datoriei fostului proprietar.
Itrebarea mea este urmatoarea:In calitate de nou proprietar,alturi de banca cu care am facut tranactia,trebuie sa suport eu consecintele acestei situatii in care sunt expus? ebuie sa procedez pentru a scapa de hartuirea administratorului,pentu ca sincer mi s-a luat sa mai vin acasa pt ca il gasesc in fata scarii pe banca reprosandu-mi mereu sa platesc datoria ca alfel pierd casa.
Exista cale de iesire din acest impas?
Nu aveti de ce sa va faceti griji. In mod evident, mai ales fiind mentionate in adeverinta respectiva, datoriile sunt ale fostului proprietar. imobilul este al dvs si nu au cum sa vi-l execute. Le-ati putea face plangere panala, pt amenintare.
Doar daca ati fi cumparat imobilul cu privilegiul legal al asociatiei inscris in CF, ar fi putut executa acel apartament, altfel, nu au ce sa va faca.
Multumesc pentru promptittudine.Chiar acum il aud cum grohaie in fata blocului pe respectivul administrator,am sa cobor sa-i raspind provocarii.
Unele persoane cu are am discutat mi-au spus ca normal datoria rspectiva ar trebui achitata de administartor si presedinte pentru ca ei si au dat acordul pt vanzare,dar au stipulat in adeverinta emisa datoria si termenul de achitare dupa terminarea vnzarii imobilului.
De aceea am preferat sa intru pe forum pentru a primi raspunsuri de specialitate nu din auzite'' Multumesc inca o data pt raspuns!
Am omis inca o problema care ma framanta,legata de intretinere.Administratia vrea sa-mi puna penalizari la intretinere din cauza datoriei fostului proprietar.Este normal sau nu atata timp cat eu nu am locuit aici deci nu eu am facut acele datorii.Le-am precizat ca imi voi plati intretinerea de la data intrarii in posesia imobilui fara nici un fel de penalizari,fapt care i-a indignat,spunandu-mi ca am de achitat si un fond de reparatii pt. lift si fatada de la intrarea in bloc.???
ART. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie
decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă
dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din
partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de
contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub
semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea
numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de
înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea
proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la
preluarea datoriilor de către cumpărător.
Vanzarea s-a facut prin credit ipotecar,cu adeverinta de la administratie in care se precizeaa valoare restantelor ,termenul de achitare de catre vanzator.daca el nu si a respectat promisiunea ce vina am eu? Actele au fost analizate de dep juridic al Erste bank,au fost ok s-a facut tranzactia. datoria este precizata in contract dar nu ca o preia noul proprietar,ci doar mentiunea ca vanzatorul se obliga ca in termen de 30 zile lucratoare de la data vanzarii sa-si achite resantele catre ascociatia de proprietari.