Va rog sa ma lamuriti daca este legal sa mi se pretinda mie ca nou proprietar achitarea datoriilor anterioare cumpararii locuintei.
La data cumpararii nu am fost informat despre existenta vreunei datorii, iar in
Actul notarial de vanzare-cumparare specifica limpede ca fostul propietar a facut dovada ca locuinta nu are datorii la asociatie si la fisc.
In februarie 2014 am cumparat o garsoniera si in prezent mi se cer bani pentru achitarea unor datorii pe care asociatia de proprietari le are din perioada anterioara anului 2010, sume constituite din penalitati catre fisc, urmare a achitarii cu intarziere a impozitelor datorate de Asociatie in perioada 2004-20010.
Asociatia de proprietari trebuie sa solicite plata datoriilor fostului proprietar.
Cand ati cumparat, ati cumparat fara datorii.
Daca au eliberat adeverinta fara datorii atunci sa plateasca cine a eliberat-o.
legea 230/2007
Art. 20. -
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.
Deoarece restantele provin anterior datei de cand ati cumparat garsoniera nu aveti niciun fel de responsabilitate. In schimb, din cele expuse mai sus, observ o nulitate a actului de vanzare-cumparare.
@PetruD: platesti cota ta din datoria care o are la fisc Asociatia de Proprietari sau dai Asociatia de Proprietari in judecata ca nu a anuntat existenta acestor datorii si nu a repartizat-o fiecarui proprietar din momentul aparitiei ei ... vinovat cred ca se faca si presedintele Asociatiei.
Nici nu aveai cum sa fii informat despre aceasta la cumpararea Garsonierei, deoarece tie ti-au fost necesare doar: - Adeverinta emisa de Asociatia de Proprietari catre fostul proprietar cum ca este cu platile la zi, respectiv Aveverinta emisa de Fisc catre vechiul Proprietar cum ca nu are retineri sau debite restante.
Din ce spui se pare insa ca Asociatia de Proprietari are datorii la Fisc, datorii si restante de care nu aveai cunostiinta daca nu solicitai la Fisc si informatii privind Asociatia de Proprietari ( act care nu iti era necesar la notariat pt intocmirea contractului de vanzare cumparare ).
@banat: Avand in vedere ca Fiscul comunica lunar situatia debitelor si a penalizarilor catre Asociatie, NU este valabila prescriptia de 3 ani ... practic Asociatia este notificata lunar si pt. 1 luna nu exista prescriptie.
@cosminiancu123: aici e vb de datorii Asociatie - Fisc,
nu de datorii: fost proprietar - Asociatie, sau fost proprietar - Fisc.
Datoriile catre Stat (Fisc in acest caz) se prescriu dupa 5 ani nu dupa 3.
In plus, termenul incepe de la momentul cand stabileste fiscul ca esti dator, deci se poate depasi termenul de 5 ani. Eu m-am trezit cu datorii la fisc cerute dupa limita celor 5 ani si mi-au servit articolul din lege.
Fiscul nu lucreaza ca furnizorii care iti pun penalitati imediat si nici nu te anunta lunar ce ai de plata.
Asa ca Asociatia poate fi de buna credinta.
Totusi plata sumelor datorate la Fisc nu va revine dumneavoastra ci acelora care au cauzat neplata (restantieri sau conducerea Asociatiei, dupa caz).