avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Functionare birou mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Functionare birou mediator

Buna ziua. Am o curiozitate. Medierea devine obligatorie de la 1 august 2013 pentru majoritatea cauzelor care vor fi supuse judecatii. Prima sedinta de mediere este gratuita.....Adica mediatorul este obligat sa tina aceste sedinte de mediere si sa elibereze documentul doveditor pentru a se inainta cauza in instanta in mod gratuit?
Sau statul suporta costurile acestor prime sedinte de mediere?
In concret exista un const, undeva intre 50 si 300 de lei, in functie de mediator. legiuitorul a incercat o struto-camila de prevedere legislativa. Obliga justitiabilul sa recurga la informarea privind medierea, dar pentru ca dreptul la un proces este inviolabil, a prevazut ca informarea este gratuitsa.
Daca nu aveti o ruda sau o cunostinta mediator, veti plati un onorariu, v-o garantez. E si normal, se fac cheltuieli, de catre mediator, trebuie sa si le recupereze cumva.
In primul rand trebuie sa stiti ca doar sedinta de informare asupra avantajelor medierii este gratuita nu si sedinta de mediere.
Din cate am inteles aceasta sedinta de informare asupra avantajelor medierii poate fi facuta si de catre avocat sau notar.....Atunci e greu de crezut ca oamenii care vor sa supuna o cauza judecatii vor trece pragul mediatorului....Gresesc?
Statul nu suporta costurile acestei sedinte de informare. Daca va prezentati impreuna la mediator nu aveti niciun cost. Se presupune ca mediatorul isi prezinta serviciile iar nimeni cand face o oferta nu cere bani. Daca insa va prezentati doar Dvs si mediatorul trebuie sa invite cealalta parte, atunci lucrurile se schimba si trebuie sa platiti acest serviciu. Asadar, daca treceti peste orgolii, aveti o discutie cu cealalta parte si va prezentati impreuna scapati de un cost suplimentar. Mie personal mi-ar placea sa vina partile la sedinta de informare impreuna si sa o fac gratuit. Daca partile au inteligenta si puterea mentala sa recurga la acest gest, vor fi mult mai usor de convins sa ramana in mediere.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Dragos Corbuleanu - Birou de Mediator, Mediator
manuelle a scris:

Din cate am inteles aceasta sedinta de informare asupra avantajelor medierii poate fi facuta si de catre avocat sau notar.....Atunci e greu de crezut ca oamenii care vor sa supuna o cauza judecatii vor trece pragul mediatorului....Gresesc?


Avocatul care se implica in mediere nu mai poate pleda in cauza respectiva deci pierde un client. Teoretic avocatii buni nu vor face sedinte de informare deoarece le afecteaza interesele. [editat de admin - exagerati :) ]

"Un om informat (corect) e un om puternic"
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Lipsa medierii si judecata cauzei CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile in care partile se prezinta la informarea cu privire la avantajele medierii dar nici una dintre ele nu platesc onorariul mediatoriului inseamna ... (vezi toată discuția)
E obligatorie medierea sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intr-o cauza de raspundere civila delictuala prin care se urmareste repararea pagubelor suferite, este obligatorie medierea mai inainte ca ... (vezi toată discuția)