avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul imi fura copiii, ce sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul imi fura copiii, ce sa fac?

Am divortat de sot dupa aproape 5 ani.In timpul casatorie in urma caruia a rezultat 2 copii unul de 3si respectiv 4ani si 10 luni,divortul nu sa finalizat inca si eu am primit custodia temporala a copiilor si casa incredintate mie pana la finalizarea divortului, sotul a primit un program de vizita dar el nu il respecta pt k nu a dorit sa paraseasca domicilui unde stam cu toti. De careva zile imi ia copii fara acordul meu , deci parasesc domiciliu unde locuiesc si ii duce pe ka sora sotului , la parinti si nu imi da voie sa imi vad copii... stau pe la usa blocului la cumnata sa imi de-a copii si nu vor. Ce sa fac ??? Sunt disperata el mi-a deschis proces si inventand povesti k eu sunt violenta k vb urat si multe altele, are o foie cum k doreste k minori sa stea departe de mama dar nu sa judecat procesul acum am vazut si eu foia in mana la soacramea cand m-am dus sa iau copii, mi-au aruncat foaia in fata k mi-au deschis proces si ei deja au luat hotararea sa stau departe de copii. Ce sa fac sa ma duc la politie am fost si mi-au sp k nu e treaba lor sa imparta copii , judecatoria face asta. Va rog sa ma ajurat cu sfaturi:(
Va puteti adresa Politiei, in sensul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea minorului , incriminata de art . 307 din Codul penal.

Potrivit art. 307 C.pen., constituie infracţiune reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul.


De asemenea, constituie infracţiune, potrivit alin. 2 al art. 307 C.p., fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de organul competent.


Acţiunea penală pentru infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate (art. 307 alin. 3 C.pen.).

Explicaţia acestei prevederi constă în aceea că, în cazul acestei infracţiuni, sunt la mijloc interese ce privesc familia, anume relaţiile dintre părinţi şi copii, pentru ocrotirea cărora este bine ca tragerea la răspundere penală să se lase la aprecierea persoanei vătămate.
Pentru aceleaşi considerente legate de natura infracţiunii, în alin. ultim al art. 307 C.pen. se prevede că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.



Hotararea judecatoresca este definitiva si executorie.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand, psihologul nu avea dreptul sa faca o evaluare fara consimtamantul si prezenta dvs., fiindca pana sunteti casatoriti, aveti aceeasi autoritate, asa ca puteti sa scrieti o sesizare la institutia careia se subordoneaza psiohologii de libera practica.
Nici daca parintii sunt divortati , dar au autoritate parinteasca comuna, psihologul nu are dreptul sa emita rapoarte fara acordul ambilor parinti.
In ce priveste reclamatiile la Politie, scrieti plangerile prin scrisoare recomandata cu aviz de primire la adresa Politiei, asa nu au cum sa nu vi le inregistreze; cunosc aceste atitudini ale unor politisti, refuza primirea plangerii ca sa aiba mai putine cazuri de rezolvat.
Exista insa politisti si mai zelosi, care la prima nerespectare , motivata de altfel, a hotararii judecatoresti, chiar prin Ordonanta presedintiala, deschid chiar urmarirea penala.
Hotararea prin ordonanta e definitiva pana la terminarea divortului si este executorie, politistii nu au dreptate.
elena0111 a scris:

Din pacate politia imi refuza cererea, le-am aratat hotararea si ei imi spun k nu e o hotarare definitiva. Este o hotarare revocabila iar procesul il am pe 10 septembrie pt custodia copiilor.Nu inteleg de de politia nu isi face datoria,dupa ce am primit aceea hotarare fostul sot care locuieste cu mine a devenit vulgar si violent totodata,


1) Adresati-va din nou politiei cu o plangere,si atasati si actul cu privire la custodia copiilor. Mergeti la registratura,si acolo predati plangerea,apoi cereti un nr de inregistrare,iar ei vor fi obligati sa va raspunda...
ordonanta 27/2002( M.Of. 8/1.02.2002) privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor aprobata si modificata de legea 233/2002 (M.Of.296/30.04.2002),

"Art. 8
Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

2) De ce nu plecati din locuinta cu copiii? Va puteti muta cu chirie,dar daca nu aveti posibilitati,va puteti duce pe la rude,cunostiinte,care sunt dispusi sa va primeasca,apoi cand se va finaliza divortul,puteti sa faceti si partajul (doar daca imobilul in care locuiti acum este bun comun cu sotul dvs).
Apoi cu banii de la partaj,va luati un alt imobil si veti sta linistita fara sa mai locuiti cu sotul.
De fiecare data cand nu va da copiii si stai pe la usa lui, chemati o prietena doua, dispuse ulterior sa vina martore la proces. Depuneti plangere scrisa la [politie, fie ca va e de ajutor, fie ca nu in acest moment, va v-a fi in proces). Pastrati numerele de inregistrare ale plangerilor! Sunati la 112 cand nu va da copiii si apoi faceti o cerere la Serviciul Telecomunicatii speciale, care va v-a expedia un c.d. cu apelul dvs inregistrat (gasiti datele de contact pe net). Cu toate aceste dovezi (puteti sa-l si sunati si sa-i dat sms-uri cat timp nu va permite accesul la copii si apoi cereti desfasuratorul de telefonie mobile) mergeti in instanta cu o cerere de stabilire a domiciliului copiiilor la dvs si o pensie alimentara pe care sa o plateasca tatal. Poate veti primi termen rapid, caci vezi Doamne se judeca de urgenta si cu precadere! Daca nu, folositi toate probele obtinute pentru a raspunde la eventuala solicitare a tatatului de program de vizitare cu o intampinare in care sa solicitati ca vizitele sa se desfasoare doar in prezenta dvs! Atentie: fara dovezi, martori, filmare cu tel mobil, sms-uri, desfasurator, plangere politie, tel 112 TOTUL e vorba in vant. Faceti tot posibilul sa aveti dovezi si martori! Succes.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
proastasatului, utilizator
Suntem in divort, avem custodia comuna dar mie mi sau incredintat pana la fianlizarea divortului, el are un program dar nu il respecta pt ca spune el are custodie comuna cu toate k el trebuie sa respecte regulamentul.Politia nu ia in considerare pt ca hotararea este revocabila, si nu este definitiva si el a atacato in apel, vrea custodia exclusiva, pe baza evaluari psihologice si el se agata de minciunile care le-a bagat in cap copiilor, va da-ti seama ce inseamna daca nici psihologul nu isi face datoria,nu stiu daca a evaluat copii asa scrie k au fost evaluati, sau doar spusele fostului sot.Se ea in considerare evaluarea psihologica fara prezenta mea nu am fost nici informata de asa ceva din partea fostului sot se ia in considerare la proces?

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti cu privire la orele de vizita ion33 ion33 :( Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cu privire la orele de vizita a unui minor de doi ani si jumatate. mama copilului (fosta sotie) ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului conjugal impreuna cu minorii, fara consimtamantul tatalui Augusta2010 Augusta2010 Cum poate proceda un tata daca sotia si mama copiilor lui pleaca de acasa luand si cei doi copii minori, fara stirea si consimtamantul lui? Catre ce institutie ... (vezi toată discuția)
Custodie minori alexsa0809 alexsa0809 buna ziua! am divortat in data de 26 oct 2011 si se pare k am o problema in privinta custodiei celor 2 minori ce-i am .Desi, atat eu cat si fostul sot ,am ... (vezi toată discuția)