avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea contractului de munca

Buna seara.
As dori si eu sa stiu ce pot initia in cazul nerespectarii orelor de munca precizate in contractul de munca, mai exact sunt specificate 8 ore/zi, respectiv 48/saptamana si eu am lucrat deja cate 12-13ore /zi respectiv 58-66 ore /sapt; avand contract pe perioada determinata , dar in aceste conditii nu cred ca mi l respect si voi cere reziliere. Ma puteti ajuta cu un sfat. Angajatorul e un hotel din Sibiu.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 1 August 2013
1. Conform art. 119 C.mun., angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

In practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenţă.

Exista asa ceva la angajator?

2. Art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
Prin urmare, cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prejudiu firmei stanozaurul stanozaurul Buna ziua, Lucrez intr-un hotel si patronul vrea achit un prejudiciu firmei de 2500 lei care nu este din vina mea. Un client a avut extraservicii de aceasta ... (vezi toată discuția)
Oprire abuziva din salariu GheorgheP GheorgheP 1. Lucrez la o firma de paza si cu o zi inainte de salarii o colega fost anuntata telefonic sa spuna tuturor ca ni se vor retine din salariu anumite sume de ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat deeaz18 deeaz18 Buna ziua. Aveam o intrebare. Prietenul meu cand a inceput serviciul la firma la care este acum, nu a semnat ca ia in primire lazile care ii sunt necesare ... (vezi toată discuția)