avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire abuziva din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire abuziva din salariu

1. Lucrez la o firma de paza si cu o zi inainte de salarii o colega fost anuntata telefonic sa spuna tuturor ca ni se vor retine din salariu anumite sume de ordinul sutelor de lei deoarece firma se confrunta cu greutati financiare, desi firma face in continuare angajari. Ce legi incalca firma si ce masuri pot lua in aceasta privinta?
De asemenea, firma refuza cu vehementa sa elibereze fluturasii de salariu si reactioneaza prin violenta verbala daca indraznim sa aducem vorba de statele de plata. Este legal?
2. La angajare am semnat un contract pe program fix de 8 ore de luni pana vineri, iar ulterior am fost obligat sa lucrez 12 ore pe zi fara a semna un act aditional in acest sens. Cum pot sa imi cer drepturile in aceasta situatie?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 18 Octombrie 2015
1. Mai intai faceti o sesizare la ITM cu toate aceste aspecte.

2. ITM va face o verificare si veti primi raspuns cu cele constatate si masurile luate.
~ Conținut șters la cerere ~
1. Niciun angajator nu are obligatia sa elibereze fluturasi de salariu.

2. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

3. Art. 169. C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

4.
.... Cum pot sa imi cer drepturile in aceasta situatie? ...


Puteti apela si la mediere si/sau promova o actiune in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taierea salariului cu 20 la suta diamant24 diamant24 Buna ziua ! In data de 19 .08.2013 am fost anuntati de catre managerul de magazin ca pe data de 25.08.2013 ziua de salariu ni se va opri 20 la suta din ... (vezi toată discuția)
Restituire prima - demisie Eduard1997111 Eduard1997111 Poate angajatorul dupa demisie sa iti scada prima din lichidare? (vezi toată discuția)
Banii pe concediu de odihna niciodata platiti Yuly@n Yuly@n Lucrez de doi ani la o firma si nu am luat bani de concediu niciodata. Iar in cazul in care cer o zi de concediu imi opreste bani din salariu Lucrez ... (vezi toată discuția)