avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare parti comune

Buna ziua,
In imobilul in care am cumparat un apartament prin Prima Casa se vinde uscatoria (parte comuna) si banca prin care am luat creditul mi-a cerut un Acord de vanzare a partilor comune de la Fondul de Garantare Prima Casa. Am fost trimisa la ANAF, dar acestia nu stiau nimic. Va rog frumos sa ma ajutati, deoarece nu stie nimeni care sunt pasii pentru obtinerea acordului de vanzare. Multumesc
Cel mai recent răspuns: daniciuc , utilizator 11:18, 17 Ianuarie 2017
Conform deciziei RIL CCR 1514 / ian.2012. spatiile ce constituie parte din proprietatea comuna nu se pot vinde
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Pentru toate aceste considerente, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin, (1), (2) si (3), precum si ale art. 1 din Primul Protocol aditional aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Curtea mai constata ca, in temeiul art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica, iar masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Or, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin acestor dispozitii constitutionale deoarece, prin modalitatea de incetare a destinatiei de folosinta comuna pentru bunurile ce fac obiectul coproprietatii fortate din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, cu acordul majoritatii de 2/3 din numarul coproprietarilor, se aduce atingere insasi esentei dreptului de proprietate al celorlalti coproprietari, care nu votat sau nu au fost de acord cu aceasta masura.
Pentru considerentele aratate, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala decide:
- admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 sunt neconstitutionale.

Partea comuna din imobil de locuit in comun nu poate fi vanduta
Eventual spatiul parte comuna poate face obiectul unui contract de locatiune pe diferite perioade de timp 7,25,49,99 ani,perioada in care partea interesata poate obtine dreptul de folosinta fara a avea dreptul sa faca modificari,interventii asupra spatiului

Buna ziua,
Am tot cautat si nu am gasit daca s'a schuimbat ceva sau nu.
Va descriu mai jos situatia mea si daca puteti, ajutati'ma cu un sfat.

A venit un investitor la noi sa ii dam podul si el ne renoveaza blocul (izolatie, etc).
Toti locuitorii am fost de acord, doar ca eu am cumparat apartamentul cu Prima Casa. Acum, ca sa putem sa ii dam podul, eu am nevoie de acord de la Fond si Banca. Se poate faca asa ceva? Daca da, cum?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare parte comuna - prima casa daniciuc daniciuc Buna ziua, Am tot cautat si nu am gasit nimic care sa ma ajute. Va descriu mai jos situatia mea si daca puteti, ajutati'ma cu un sfat. A venit un ... (vezi toată discuția)
Obtinere uscatorie janinasalvastru janinasalvastru Am si eu o intrebare: cum se poate obtine o uscatorie de la bloc daca nu am acceptul tuturor proprietarilor? Scara este compusa din 12 apartamente iar eu nu am ... (vezi toată discuția)
Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la bloc? Marirom Marirom Uscatorul (spatiu proprietate comuna) folosit de proprietarii de pe o scara dintr-un bloc cu mai multe scari le apartine doar acestora sau tuturor ... (vezi toată discuția)