Buna ziua,
Am tot cautat si nu am gasit nimic care sa ma ajute.
Va descriu mai jos situatia mea si daca puteti, ajutati'ma cu un sfat.
A venit un investitor la noi sa ii dam podul si el ne renoveaza blocul (izolatie, etc).
Toti locuitorii am fost de acord, doar ca eu am cumparat apartamentul cu Prima Casa. Acum, ca sa putem sa ii dam podul, eu am nevoie de acord de la Fond si Banca. Se poate faca asa ceva? Daca da, cum?
In primul rand un mic comentariu la situatia descrisa de dv.
Nu puteati sa aprobati, toti proprietarii, o propunere mai proasta decat aceasta.
Din experienta altor patiti care au vrut sa se capatuiasca, incredintand proprietatea si apoi constructia unor mansarde, poduri etc. pe aceasta proprietate unor firme care dupa o prestatie mai mult decat penibila, au reusit sa faca un iad in traiul vechilor proprietari, va sugerez sa renuntati la aceasta solutie, inca o data, paguboasa.
Dv., proprietarii sunteti atrasi intr-o afacere care va depaseste.
Puneti-va intrebarea: De ce vor aceste firme, caci nu e singura, sa capete proprietati gata construite, in schimbul promisiunii unor lucrari pe care nu le veti putea controla si asupra carora nici garantia nu va functiona. Suntem in Romania, pentru numele lui Dumnezeu!
Dar mai abitir ar trebui sa va intrebati ce vrea sa faca aceasta firma cu podul? Sa-l reamenajeze, sa-l compartimenteze in apartamente pe care apoi sa le vanda? Ar trebui sa stiti ce va asteapta in viitor, sa fiti bine informati, sa cereti expertize tehnice valabile nu contrafacute, pentru ca in tot acest demers va jucati viitorul confort la loterie.
Firma capata o proprietate si dv. o lucrare despre care nu stiti cat va dura. Neintelegerile ulterioare privind calitatea lucrarii va va da numai batai de cap.
Si acum prevederile legale.
Codul Civil pune o buturuga in drumul lui Pacala in sensul ca proprietatea comuna, deci si podul (terasa, acoperisul etc.) face parte, prin cota-parte indiviza din proprietatea dv.
Daca este indiviza, asa cum am subliniat, inseamna ca nu poate fi despartita de proprietatea principala si nici nu poate fi delimitata in spatiu de la proprietar la proprietar in tranzactiile obinuite. Cand se vinde apartamentul, de exemplu, se vinde odata cu cota-parte indiviza.
Ca sa puteti vinde totusi o parte din proprietatea comuna, daca vreti intr-adevar sa va casunati probleme pe viitor, va trebui sa scoateti podul din proprietate comuna indiviza, modificandu-i caracterul in proprietate comuna obisnuita. Acest lucru se face la judecatorie si prin modificarea acordului de asociere redactat si semnat de proprietari la infiintarea asociatiei.
De-abia dupa ce ati realizat aceasta modificare veti putea vinde in conditii legale acel pod.
Atentie! In modificarea proprietatii comune din indiviza in obisnuita si apoi la instrainarea acesteia catre un tert, trebuie sa fie de acord toti proprietarii.