avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Evidenta persoanelor care locuiesc intr-un bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Evidenta persoanelor care locuiesc intr-un bloc

Buna ziua,

As dori sa aflu un raspuns legat de situatia in care o persoana(sau mai multe) cum este cazul la blocul meu, care are(au)vize de flotant pe un anumit apartament din imobil, insa aceasta(acestea) locuieste(locuiesc) pe spatiul comun( in subsolul blocului fara acordul asociatiei de proprietari,a presedintelui si nici a comitetului executiv) trebuie si pot fi trecute la plata intretinerii aferente apartamentului pe care au viza de la politia evidenta populatiei.?
In cazul de fata mama are viza de flotant pe un apartament,dar are si 4 copii minori,iar tatal pe un alt apartament.Copiii sunt trecuti automat cu acelasi domiciliu ca si mama?
Precizez ca nici una din aceste persoane nu a detinut vreodata spatiu sau apartament in proprietate sau chirie in imobil.,ci mama are statut de angajata a asociatiei de bloc.

Multumesc si astept cu interes raspunsul!

M.Ghitescu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:09, 3 August 2013
1-ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.97 din 14 iulie 2005 este inca in vigoare, fiind chiar republicata anul trecut. Deci in cartea de imobil trebuiesc consemnate toate persoanele care domiciliaza provizoriu sau definitiv in imobil


Art. 37
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unitati locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile locatarilor imobilelor situate in incinta unitatilor militare, a sediilor misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare sau locuintelor destinate exclusiv personalului acestora, precum si, dupa caz, membrilor familiilor si persoanelor aflate in ingrijirea acestora.

Art. 38
(1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei.
(3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil.

Art. 39
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.


2-Subsolul imobilului nu este spatiu cu destinatia de locuinta
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari,in interesul general al proprietarilor,pentru asigurarea sigurantei si securitatii acestora cat si a bunurilor existente in subsolul tehnic instalatii parti comune,are autoritatea si competenta sa dispuna masuri concrete de evacuare a persoanelor care locuiesc fara forme legale in spatiul parte comuna,inclusiv sa solicite organelor de politie sprijin pentru aplicarea si respectarea normelor in vigoare

Multumesc pentru raspunsul partial,
Intrebarea era- daca aceste persoane refuza sa paraseasca subsolul,pot fi trecuti la plata intretinerii aferente apartamentelor pe care au facuta viza de flotant?
Deoarece am facut si aceste demersuri catre politie protectia copilului si protectia sociala si raspunsurile sunt halucinante...politia m-a invitat in calitate de presedinte al asociatiei sa depun declaratie ca renunt la caz,protectia copilului desi a constatat lipsa spatiului adecvat pentru cresterea minorilor considera ca este la latitudinea asociatiei daca ii tine sau nu.
Daca o parte din locatari(mai putin de jumatate) au strans un tabel de semnaturi,fara insa acordul,stampila si semnaturile nici unui membru din conducerea asociatiei (presedinte, comitet executiv) si l-au depus la politie(desi cazul precizez s-a inchis) mai poate avea vreo influenta?
In conditiile in care asociatia a adoptat un Regulament Intern in care se prevede ca nu este spatiu de locuit subsolul si nimeni nu are dreptul sa se extinda pe spatiul comun fara acordul celorlalti vecini si /sau cel al asociatiei.
In virtutea tututror acestor evidente pot fi somati de presedinte si comitet sa paraseasca subsolul,iar prin refuzul lor sa fie trecuti la intretinerea apartamentelor pe care au vizele de flotant?

Profunda recunostinta pentru raspunsuri,


La cheltuielile de intretinere nu pot fi trecuti pe considerentul ca stau ilegal la subsolu blocului si nu vor sa-l paraseasca. Asta e parerea mea pentru ca nu gasesc in legislatie o prevedere cat de cat apropiata de situatia descrisa de dumneavoastra.

Dar dumneavoastra puteti sa incuiati subsolul blocului si acei oameni nu au cum sa mai intre acolo.
O solutie totusi ca sa stea acolo la subsol, daca nu va deranjeaza, ar fi sa incheiati cu aceste persoane un contract de inchiriere a unui spatiu (boxa) de la subsol, cu clauze, termene de plata a chiriei, conditii de eliberare a spatiului s.a.m.d. Si iar dupa parerea mea, acest contract nu cred ca trebuie sa contina cuvantul "locuit", adica nu inchiriati o boxa la subsolul blocului in care sa locuiasca o familie, ci o inchiriati sa o foloseasca pentru depozitare, ca magazie sau ceva de genul acesta, asa cum inchiriaza normal oamenii ce locuiesc in apartament, o boxa, un uscator...

Varianta cea mai buna ar fi sa-i evacuati si-ati scapat de toate.
Asta este si ideea.Sa stai intr-un subsol umed cu mirosuri fara toaleta,apa,etc sa nasti si sa cresti acolo niste copii,este o condamnare pe viata acelor copii!
Insa la bloc sunt cateva persoane care se opun evacuarii tocmai pe motiv de asa zisa umanitate.MAi mult toate demersurile catre institutii-atesta ca nu este spatiu de locuit,el nu poate fi inchiriat cu atat mai mult ca spatiu de depozitare si de fapt sa stea 6 oameni acolo! Mi se pare sincer asta o mare neomenie si o ilegalitate.
In prezent avem si o hotarare a Adunarii generale care prevede evacuarea in termen de 45 zile.asteptam sa treaca timpul si sa o pinem in aplicare.Evident cu notificarea organelor in drept,pentru ca de buna voie si alimentati de unii vecini nu vor pleca.

Multumesc,
Pai daca ati luat hotararea sa-i evacuati "in termen de 45 de zile", asa cum spuneti, nu trebuie sa astepatati sa treaca acel termen. Pierdeti vremea.
Faceti adrese catre institutiile statului in care aduceti la cunostinta situatia, prezentati hotararea adunarii generale si le solicitati sprijinul pentru a pune in practica aceasta hotarare.
Pana aceste institutii vor lua legatura cu dumneavoastra vor mai trece 20-30 de zile. Apoi vor verifica, constata... dar pana la urma va vor sprijini.
Faceti aceste demersuri catre Primarie, Politia locala, Politia judeteana sau IGPR, catre Directia de sanatate publica, Prefectura.... si trimiteti-le pe email pe adresele lor.
Poate asa reusiti in cateva luni sa apara trimisii autoritatilor, sa-i evacueze iar dumneavoastra o sa faceti doar curatenia in urma lor si o sa securizati acel spatiu pentru a nu mai intra si alte asemenea persoane acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem obține o boxă? adrianayu adrianayu cum pot obține o boxa la subsolul blocului ??!? mi s a spus de către presedinata asociație ca eu noua in bloc si nu am fost prezenta in momentul ... (vezi toată discuția)
Impartire patrimoniu asociatie de proprietari eugen.stanisteanu eugen.stanisteanu Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie din asociatia noastra de proprietari si va rog sa-mi spuneti cum este mai bine sa procedez : Blocul cu 4 etaje ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)