avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... \\"Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

"Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre?" nr. 2

in baza carei legi se poate judeca un proces in care este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniala a unui salariat ?

Un asemenea proces face parte din categoria litigiilor de munca ?

Ce lege si ce termen legal este pt. promovarea unei astfel de actiuni ?
Dar pt. recurs ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:22, 3 August 2013
Decizia Curtii de Apel Suceava nu este aplicabila discutiei de aici,si nu este de ajutor solicitantei raspunsului , intrucat in acea speta este vorba despre o recalificare de catre instanta de control judiciar a caii de atc a recursului declarat de parte ca fiind apel,permitand formularea recursului impotriva deciziei pronuntate de Tribunal in apel . Curtea de apel Suceava investita cu solutionarea recursului impotriva deciziei pronuntate in Apel de Tribunal , a casat hot cu trimitere.
Ori,in cazul de fata, nu mai exista alta cale de atac de parcurs,intrucat instanta superioara nu a recalificat calea de atac, ci a respins direct recursul ca fiind tardiv.
1. Poate imi aratati si mie unde am spus ca este aplicabila in cauza respectiva?

2. Cititi mai bine acea decizie daca sunteti in posesia ei si veti vedea ca din cauza unei greseli in redactarea hotararii cu privire la termenul de exercitare a caii de atac ... citez din motivarea Curtii :
Nu poate fi reţinută teza tribunalului cum că apelul a fost declarat tardiv, în condiţiile în care tardivitatea căii de atac este imputabilă primei instanţe care a redactat eronat sentinţa pronunţată, intimatul supunându-se dispoziţiei instanţei.
De asemenea, nu se poate pretinde cunoaşterea profundă a legii de către justiţiabil şi ignorarea unei erori a instanţei, întrucât, în această interpretare, este denaturat tocmai scopul justiţiei realizat prin mijlocirea instanţelor judecătoreşti, acela de aflare a adevărului şi de pliere a acestuia pe dispoziţiile legale.
- in cazul de fata nueste bine de procedat astfel:

1. - Dar daca se face o cerere de indreptare materiala a hotararii
prin care se cere instantei de fond sa faca
motivarea Termenului de recurs de 15 zile ?
Sa vad ce spune instanta ?
( sa explice cum a ajuns instanta sa fixeze acel termen )

Cererea de îndreptare a hotărârii poate fi făcută oricând, nefiind prevăzut un termen pentru introducerea acesteia, și de către orice persoană interesată.

Dupa indreptarea hotararii
nu as putea face o repunere in termen sau ....?....

2. - de facut totusi Contestatie in anulare, intrucat:
- nu s-a pus exceptia in discutia partilor, in discutie contradictorie =impiedicare ( art.103 Cpc )
- pt. ordine publica - lipsa apararii ( am fost lipsita de dreptul de a ma apara = de a raspunde la exceptie )
- pot cere repunere in termen, dupa indreptare hotarare instanta de fond, ....
Dupa ce ati primit hotararea, daca ati fi sesizat eroarea cu privire la termen,procedura indreptarii erorii materiale era de urmat.
Acum, nu mai aveti cum sa o parcurgeti, ptr ca nu vi s-ar admite s-ar infrange principiul unicitatii caii de atac, adica o cale de atac poate fi exercitata impotriva unei hotarari doar o singura data.
Mai bine mergeti pe o contestatie in anulare aratand ca solutia de respingere a recrusului este consecinta unei erori materiale de la instanta de fond. (fara sa insemne ca aveti sanse)
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
Si totusi, indreptarea erorii materiale a unei hotarari se poate face oricand...

Daca se va corecta hotararea gresita ( in ceea ce priveste Termenul de recurs),
nu ar insemna ca se da o noua hotarare /dispozitiv nou ...?....
si ca s-ar da astfel posibilitatea de a fi rejudecat recursul ...?....,
prin repunere in termen ..?...

in contestatie in anulare se poate invoca:
"Pentru asigurarea contradictorialitatii in procesul civil, instanta are obligatia de a pune in discutia partilor toate aspectele de fapt si de drept pe baza carora va solutiona litigiul. Nerespectarea acestui principiu, care asigura implicit si respectarea dreptului la aparare, este sanctionata cu nulitatea hotararii. "

Pot sa cer ca hotararea sa fie anulata si sa cer rejudecarea ( nu s-a judecat fondul, fiind respins recursul pe exceptie ) ...?....

Alte discuții în legătură

Recurs ? sau apel ? oanaportar oanaportar Buna seara ! Este vorba despre un litigiu prin care s-a cerut angajarea raspunderii civile delictuale a fostului contabil sef. Institutia a pierdut ... (vezi toată discuția)
Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre? oanaportar oanaportar in hotare se mentiona 15 zile pt. promovare recurs, de la comunicarea hotararii. Recursul a fost depus in interiorul celor 15 zile. Dar, daca in litigii de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac adinutza.2008 adinutza.2008 Am un dosar pe rol - litigii de munca - drepturi banest in care eu sunt reclamantul. Pana acum am castigat de doua ori in instanta insa cealalta parte a facut ... (vezi toată discuția)