avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... la ce varsta pot iesi la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

la ce varsta pot iesi la pensie

Buna ziua,
Mama mea este nascuta in data de 11.12.1952 si are un stagiu de cotizare de 35 de ani neintrerupti in conditii normale de munca.
Imi poate raspunde cineva la ce varsta poate iesi la pensie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:58, 19 Martie 2009
Care este perioada in care a efectuat stagiu militar (1 an, 1 an si x luni)?
urata stagiului militar o fost de un an si 4 luni
1. Stagiul complet de cotizare: Potrivit art. 41 din Legea nr. 19/2000, tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (stagiului realizat de 28 ani si 5 luni i se adauga un spor de 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa si armata - 1 an si 4 luni).

2. Varsta standard de pensionare:Tatal dvs. nu "prinde" reducerea varstei standard prevazuta la art. 167 ind. 1 din Legea 19/2000, de 12 ani, articol care isi inceteaza aplicabilitatea in aprilie 2011. In conditiile in care nu apare alt articol, reducerea pentru perioada lucrata in grupa va fi de 4 ani si 6 luni.

Deci, tatal dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 61 ani si 6 luni si de pensie anticipata partiala la 60 de ani.

Raspunsul meu este dat in functie de prevederile legale in vigoare in prezent.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesii la pensie bunica1 bunica1 Ma numesc Marcel , sunt nascut la 12.12.1954 .Lucrez de 31 ani si 9 luni ca subinginer .Am beneficiat in aceasta perioada de 20 ani grupa II si 9 ... (vezi toată discuția)