avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Marja abuziva impusa de banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Marja abuziva impusa de banca

buna ziua, am luat si eu in 2007 un credit ipotecar in lei pentru o garsoniera la care formula de calcul al dobanzii, era rata interna a bancii numai de ei stiuta,cum se calcula +2% marja care era pe toata durata contractului.dupa aparitia pucelebrei,O.G 50 DIN 2010, mi-au adaugat in contract o noua formula de calcul robor+2%marja+inca o marja de 2,25,fara sa fiu de acord cu ea,.si de atunci platesc tot asa o dobanda totala de vreo 10% cind pe piata sunt credite ipotecare la lei mult mai ieftine.Am facut sesizari la banca,dar tot degeaba ,repet nu am semnat nici un act aditional, pentru aceasta formula de calcul desi le-au trimis prin posta la aceea vreme,mi-au zis ca daca nu le semnez se considera acceptare tacita,si anul acesta am facut o sesizare la banca,la care mi-au raspuns ca nu poate sa-mi scoata din calcul aceea marja de 2,25%in schimb mi-au facut o oferta ,ca daca indeplinesc conditiile de acum de oferta pe care le au acum pe piata,beneficiez si eu de o formula de calcul din care sa rezulte o rata mult mai mica,dar in aceste conditii este si un obstacol pe care ei il stiu si anume daca evaluarea garsonierei ,mai este evaluata cu pretul din 2007,binenteles ca pretul ei a scazut mult si uite asa mi-au aruncat praf in ochii.Cui ma pot adresa in acest caz in opc nu prea am incredere ca ei au girat aceeast formula de calcul printr-o dispozitie sau o adresa,dar acum nu stiu nr ei.,puteti va rog sa-mi spuneti ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 21:16, 2 August 2013
faceti sesizare la ANPC (fostul OPC).
Puteti formula si actiune in instanta prin care solicitati anularea clauzei respective pt lipsa consimtamantului si restituirea banilor incasati nelegal.
nu exista nicio acceptare tacita. tacerea nu valoreaza consimtamant la noi in tara, asta era pe vremea imperiului roman, nu acum
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Mihaela Enache, Avocat
am inteles ,dar banca spune ca formula robor+ marja din contract din og.50 se aplica numai clientiilor de dupa aparitia ordonantei nu si celor dinainte.,iar ANPC-ul a aprobat aceasta formula printr-o directiva ,trimisa banciilor asta am vazut pe internet in diferite discutii.
daca nu v-ati dat consimtamantul la actul aditional, nu ne intereseaza ce zice OUG nr 50, aicvi e vb de Codul civil care la dumneavoastra e chiar ala vechi, in vigoare de pe vremea lui Cuza.
dar ce poate sa faca ANPC-ul,mai ales ca guvernul tot amana punctul din codul civil cu abuzurile bancilor ,iar cu tribunalul trebuie sa dispui de multi bani se te poti bate cu o banca.
sa ii amendeze si sa le impuna eliminarea clauzei din contractul dumneavoastra, precum si restituirea banilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza act aditional credit KOSOVO123 KOSOVO123 buna ziua am si eu o nelamurire la actul aditional primit de la banca pt un credit ipotecar,la art 5 se specifica\\"in cazul in care imprumutantul va ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 - aditionalul de la contractul de credit - acceptarea tacita brebone brebone Salutare expertilor Avocatnet! Voi incerca sa fiu cat mai scurt. Ridic o problema legata de OUG50/2010 si despre un contract de credit in vigoare. Poate ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)