avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau vanzare-cumparare?

Va supun atentiei urmatoarea problema a unei rude apropiate:
In urma decesului sotului, a ramas un apartament(dobandit de ambii soti in timpul casatoriei). Sotia supravietuitoare are o fiica si doi nepoti majori(fata si baiat).
Cum trebuie sa procedeze ca apartamentul sa ramana nepoatei care locuieste impreuna cu ea de mai multa vreme? Vrea ca dupa moartea ei, actul de transfer al proprietatii sa nu poata fi atacat. Mentionez ca acum, fiica si nepotul sunt de acord ca apartamentul sa ramana nepoatei.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 23:29, 3 August 2013
contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager pentru vânzător. dreptul de proprietate se transferă însă la momentul încheierii contractului.
contractul de donație e mai ușor de atacat de fiică.
Întâi se dezbate succesiunea după sot. Apoi dacă veți încheia contract de vânzare cu uzufruct Viager ar fi bine sa vina si fiica in act ca declarant ca este de acord si consimte la instrainarea făcută de mama dansei nepoatei , respectiv fiica sa, deoarece orice instrainare făcută cu titlu noros sub rezerva uzufructului, abitatiei sau intretinerii către descendenti se prezuma a fi donatie. Si mă îndoiesc ca se va da un preț in cazul Dvs. Sau cel mai cinstit încheiati un contract de întreținere , prestati efectiv intretinerea si sa aveți si documentele justificative pt întreținere - facturi, chitante- si este ok.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)