avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sancționarea disciplinarã/penalã a unui agent ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sancționarea disciplinarã/penalã a unui agent de securitate în aceastã situație

Eu lucrez ca agent de securitate pentru o firmă privată de pază.În una din turele din servici am preluat fără a verifica bunurile din pază, bazându-mă pe încredere că colegul este onest(eu în doi ani de pază nu am avut astfel de probleme și am mers pe încredere) 3 colaci de sârmă(de exemplu) în loc de 4 cât erau scriși de acesta în caietul de predare-primire post.Am verificat bunurile aflate în pază după 10 minute de la pleacrea acestuia, dar din lipsă de timp datorita atribuțiilor de serviciu și că paza se efectua într-un punct de control acces unde aveam și 50 de intrări-ieșiri de autovehicule pe 2 porți situate la o distanță de peste 30 de metrii una de alta, eu fiind singur pe post nu am reușit să anunț conducerea firmei(firma de pază nu are echipaj de intervenție) de acest fapt.
Din onestitate am trecut pe registrul de predare-primire post al serviciului cantitatea reală de bunuri aflată în pază și anume 3 colaci de sârmă.Colegul care m-a schimbat susține că erau 4 că de aia a trecut 4 bucăți(este vorba de colegul ce mi-a predat schimbul cu lipsuri tot el m-a schimbat), dar eu am constatat ce am constatat.Menționez că pe tura mea nu a umblat absolut nimeni la bunurile aflate în paza directă adica la acei colaci de sârmă.
Firma de pază a cumpărat un colac de sârmă și l-a pus înnapoi acolo, deci în prezent sunt iar 4 așa cum au fost predate de către beneficiar, eu exprimându-mi acordul verbal de a achita(din culpă) contravaloarea bunului dispărut la salar bun ce valorează 60 de ron.Aici nu pot zice că a fost furat deoarece fiind un șantier în lucru aceste materiale se pot folosi de către muncitori oricând este nevoie de ele, eu având sarcina de a le scădea de pe procesul verbal de predare-primire post(noi adică și colegul ce mi-a predat schimbul cu neregului) atunci când se folosesc.
Ulterior am demisionat din firmă sub motivul de neplată corespunzătoare a salariului și a unui program impus de 12/24 fără repaos săptămânal de 2 zile consecutiv așa cum prevede legea adică obligat să muncesc 240 de ore pe zi și practic de a avea o jumătate de zi liberă.
Patronu și managerea când a auzit că îi voi reclama la ITM pentru aceste litigii de muncă au sunat la poliție(unde au un prieten ce este destul de sus pus care este ceva șef în poliție) și a „ordonat” pe un ton de superioritate să mi se facă adresă pentru acest fapt.Menționez că inu am fost chemat la comisia de disciplină, iar poliția, susțin șefii face cercetări pentru acest fapt.Ca o paranteză la 2 zile de la producerea acestui eveniment s-a produs un furt de 5000 de lei din postul 2 de pază.Caz anchetat de poliție dar eu nu am nici un amestec deoarece am fost în liber în momentul producerii evenimentului respectiv.Eveniment consemnat de agentul constatator în raportul de evenimente după 8 zile de la producerea evenimentului și asta în urma consultanței oferite de mine administratoului firmei și patonului(o firmă de pază care oferă servicii de consultanța în pază și chiar ea habar nu are ce trebuie să facă în caz de eveniment.
Întrebarea mea este: În cazul meu de ce sanțiuni sunt pasibil?
Poliția ce îmi poate face în acest caz, deoarece bănuiesc și nemaiavând așa probleme, mai ales că patronul firmei de pază are amprentele pe unul din colacii de sârmă mai vechi?
Dacă nu am fost cercetat disciplinar de către o comisie acum după aproape 10 zile de la producerea evenimentului, pagube ce au fost recuperare de firma de pază mai pot fi sancționat?
Ce se poate face în caz că firma a refuzat să îmi deie decizia de desfacere a contractului de muncă de comun acord în baza legii, iar eu refuz să intru deservici în continuare, iar nu am semnat nici un act pentru acordare concediului de odihna de care beneficiez(patronii ar putea să mă pună în concediu de odihnă fara acordul meu?)
Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andreimorovan , utilizator 10:18, 4 August 2013
În urma relatărilor de mai sus se poate cosidera șantaj din partea managerei firmei, eu fiind victima șantajului, având în vedere că nu s-au luat măsuri imediate de la producerea evenimentului iar masurile au fost „ordonate” după ce am declarat verbal că voi face sesizare la ITM pentru că mi-au încalcat drepturile contractuale precum și că în seara precendă prezentării mele la firmă pentru a demisiona, motivele fiind un litigiu contractual(cerere verbală respinsă de către managera firmei prin ignoranță la această solicitare) am fost sunat de patronul firmei de pe numărul managerei și am fost amenințat indirect și pe un ton agresiv ca să nu ma duc la ITM că o să am probleme de mă duc?
Din câte știți în cazul de mai jos aș putea anula contractul de muncă în instanță, luând în calcul și cele relatate mai sus precum și faptul refuzului de a mi se desface contractul de muncă de comun acord în urma solicitării mele în scris(care va avea loc luni), sau contractul de munca este deja nul ca rezultat al încalcării clauzelor acestuia, precum și dacă se va putea face asta voi pierde banii munciți precum și banii pe concediul de odihnă(contracul de muncă este din data de 07.06.2012)?
În cazul meu firma de pază nu mi-a plătit integral salariul, salar diminuat cu 100 de lei de 4 luni în coace, ce am fost mutat la un alt punct de lucru al firmei mutarte soldată cu o diminuare de salar de 100 de lei(din câte știu asta este o sancțiune disciplinară dar nu am fost convocat vreo dată la o comisie de disciplină, deci nu am fost cercetat disciplinar, eu având o conduită exemplară până să fiu sancționat abuziv de către conducerea firmei)(eu am în contract 840 brut plus sporuri de 2% de weeckend, spor de noaptea de 25% și spor de vechime de 5%) și am efectuat cu excepția lunii trecute în care am efectuat 276 de ore 240 de ore lunar unde am primit în mână 720 Ron net(adică 240 ore ori 3 ron/oră eu neexprimându-mi un acord prin care să fiu plătit la oră), restul remunerației nefind-umi înmânate.?
Mulțumesc foarte mult de consultanța oferită.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
andreimorovan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare legalã sau nelegalã? 1984a 1984a Bună seara. Vreau să va cer părerea cu privire la următoare convocare de cercetare prealabilă, dacă a fost întocmită corect sau nu: ... (vezi toată discuția)
Probleme vasid vasid povestea mea este in felul urmator pana de curand am lucrat sofer pe comunitate in timpul contractului patronul nu a respectat data de salariu lam anuntat ca ... (vezi toată discuția)
Renunțarea la cercetarea disciplinară. cum se anunță angajatul că nu va mai avea loc? ex.spirit99 ex.spirit99 Buna ziua ! As vrea sa stiu care este procedura normala si legala prin care un angajator isi anunta salariatul ca cercetarea disciplinara (care trebuia ar ... (vezi toată discuția)